Naslovna Top vijesti Američka ambasada komentirala slučaj Zorana Čegara i dala podršku novinarima u BiH

Američka ambasada komentirala slučaj Zorana Čegara i dala podršku novinarima u BiH

Ime Zorana Čegara proteklih dana sve je češće u javnosti i to ne zbog pozitivnih ili dobrih stvari.

Naime, Centar za istraživačko novinarstvo objavio je tekst i dokumentarni film o navodnim kriminalnim djelima koje je počinio Čegar, inače načelnik Sektora uniformisane policije FBiH.
Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN je otkrio da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Čegar je optužen i za prevaru u Hrvatskoj, zbog čega mu se i sudi u Dubrovniku. To njegovi šefovi nisu znali. Ili bar tako tvrde. Novinari CIN-a su ispred Suda u Hrvatskoj stoga zatražili od Čegara komentar.

On je burno reagovao, nasrnuvši na novinarku, uz riječi: “Znaš li ti s kim se ti igraš? Nemoj da ti grkljan iščupam!”. Prethodno je kolegi Azharu Kalamujiću kazao da je “karina i smeće”.
Ovo nije prvi put da policajac Čegar prijeti novinarima CIN-a. On je tokom istraživanja u kratkom telefonskom razgovoru odbio razgovarati uz prijetnje i psovke.
Tim povodom reagirao je i Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari koji zahtijeva od Federalne uprave policije i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da po hitnom postupku sankcionišu Čegara:
“Ovakve monstruozne prijetnje i uvrede novinarima dolaze od visokopozicionirane osobe u policijskoj hijerarhiji, koja bi trebala biti nadležna za provedbu zakona i štititi građane od svih vrsta brutalnosti, fizičkih i verbalnih napada, a ne biti onaj koji će napadati i prijetiti!”

Američka ambasada u BiH, na društvenim mrežama podijelila je objavu BH novinara, uz sljedeću poruku:

“Pozivamo vlasti da zaštite sve novinare od uznemiravanja i napada i osiguraju im mogućnost izvještavanja o istini. Sloboda medija ključna je za slobodna, demokratska društva.”