Naslovna BiH AMERIKA IZDVAJA NOVIH 17.000.000 DOLARA ZA PODRŠKU ORUŽANIM SNAGAMA BIH

AMERIKA IZDVAJA NOVIH 17.000.000 DOLARA ZA PODRŠKU ORUŽANIM SNAGAMA BIH

Michael Murphy ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini uputio je video poruku građanima Bosne i Hercegovine.

– Nema druge zemlje koja je više uložila u BiH i podršku Oružanim snagama BiH od SAD, i moja zemlja je ponosna na to.
Danas sa zadovoljstvom mogu objaviti da ove godine Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH – navedeno je na Twitteru Ambasade SAD u BiH.
Kako je rekao, Oružane snage BiH od svog formiranja dostojanstveno su i na najvišem nivou služile u zemlji i inostranstvu. Njihov doprinos mirovnim misijama UN-a širom Afrike dodatno je učvrstio njihov ugled kao profesionalne vojske sposobne da funkcioniše u složenim situacijama.

“Oružane snage BiH predstavljaju ono što je najbolje kod građana Bosne i Hercegovine. One su patriotski, multietnički tim dobrovoljaca koji, uprkos tome što neki pokušavaju da podrivaju tu instituciju, izvrsno obavljaju svaki postavljeni zadatak. Sjedinjene Države imaju čvrst odnos sa Oružanim snagama BiH. Više od deset godina, Oružane snage BiH i Američka vojska borili su se i zajedno krvarili na bojištima Iraka i Afganistana”, rekao je Murphy.
Kako je naveo, danas su Oružane snage BiH blizak partner NATO saveza i daju svoj doprinos misiji NATO kroz program Partnerstvo za mir.

“Imajući to na umu, čestitam pripadnicima Bataljonske grupe lake pješadije na izvrsnosti koju su pokazali tokom NATO ocjenjivanja, čime su postali kvalifikovana jedinica u okviru snaga Partnerstva za mir NATO saveza. Sjedinjene Države ponosne su što su dale svoj doprinos razvoju Bataljonske grupe lake pješadije obezbjeđujući podršku kroz obuku i opremu vrijednu jedanaest i po miliona dolara, što je sve skupa povećalo nivo borbene spremnosti ove jedinice”, istaknuo je ambasador.
Prema njegovim riječima, partnerstvo SAD sa Oružanim snagama BiH čvrsto je poput stijene, jer se razvijalo godinama kroz blisku saradnju.

“Oružane snage BiH od 2003. godine održavaju taj čvrsti odnos na relaciji vojska-vojsci sa Nacionalnom gardom Maryland kroz Državni partnerski program. Američka saradnja s Oružanim snagama BiH također se odvija kroz programe sigurnosne programe pomoći SAD”, kazao je Murphy.

Podsjetio je da su nedavno dodijeljeni grantovi uključuju nabavku četiri helikoptera Huey II, 86 vozila Humvee, te opremanje Bataljonske grupe, što sve zajedno iznosi preko šezdeset miliona dolara.