Naslovna Sport AO: Sabalenka osvojila prvu Grand Slam titulu

AO: Sabalenka osvojila prvu Grand Slam titulu

Bjeloruska teniserka Aryna Sabalenka osvajačica je prvog Grand Slama u sezoni. Australian Open je ujedno i njen prvi osvojen Grand Slam u karijeri.

Sabalenka je u velikom finalu, nakon sjajne borbe i preokreta, savladala Jelenu Rybakinu, po setovima je bilo 4:6, 6:3, 6:4.
Bolje je Rybakina otvorila meč i uspela je da napravi break u trećem gemu. Sabalenka se vratila u igru u osmom gemu, ali je već u narednom pretrpila novi break nakon čega je Rybakina bez izgubljenog poena dobila gem u kojem je servirala za prvi set i povela je 1:0.

Nevjerovatna borba vođena je u drugom setu. Sabalenka je već u prvom gemu spasila dve break lopte da bi u četvrtom došla do breaka i povela 3:1. Rybakina je propustila još jednu priliku za break, spasila je nakon toga u osmom gemu dvije set lopte, ali treću, u devetom gemu i na servis rivalke nije mogla i meč je ušao u treći set.

Rybakina je prva bila u problemu, spasila je break loptu u petom gemu, ali se sedmi pokazao kao presudan i Sabalenka je povela 4:3. Ipak, nije mogla da posao završi bez odlaganja. Rybakina je pružila veliki otpor u posljednjem gemu. Dobar servis donio je Sabalenki prvu meč loptu, ali je napravila – duplu servis grešku. Rybakina je iznudila grešku rivalke i spasila i drugu meč loptu te došla do break lopte koju je Sabalenka „riješila“ najbržim servisom u meču.

Ni treća nije bila sreća za Sabalenku, a gem je trajao već preko osam minuta. Ali, četvrta jeste.