Naslovna BiH Da li će biti dovoljno ruku za podršku predloženom sazivu Vijeća ministara...

Da li će biti dovoljno ruku za podršku predloženom sazivu Vijeća ministara BiH?

Nakon što su poznata imena kandidata za ministre i njihove zamjenike u Vijeću ministara BiH, nameće se pitanje da li će biti dovoljno ruku koje će dati podršku predloženom sazivu Vijeća ministara BiH. Iz državne vlasti već su izašli NES i Stranka za BiH, a najave da neće podržati predloženi saziv Vijeća dolaze i iz stranaka koje čine samu Šestorku.
Kompletirana su imena za ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH. Ovi prijedlozi, jasno je, moraju dobiti i podršku većine zastupnika u Zastupničkom domu Državnog parlamenta. No, stanje je takvo da izlaskom NES-a i SBIH iz državne vlasti umjesto komotne većine tijesnom većinom će se pokušati spasiti prvobitni dogovor. Prvi koji, vrlo moguće, neće podržati novo Vijeće su upravo pojedini zastupnici koji jesu dio šestorke. Tvrde, podrška će izostati kriminalcima i onima protiv kojih se vode istrage. Ima i stavova da je potrebno sve pauzirati, upravo zbog narušenih odnosa.

ZLАTKO MILETIĆ, poslanik ZNG u Predstavničkom domu PSBiH

“Izabrani kandidati i kandidatkinje koji imaju bilo kakvu zakonsku prepreku, u smislu bavljenja kriminalom, u kontekastu da su presuđeni za određena krivična djela, da je podignuta optužnica protiv tih osoba ili da se vode bilo kakve istrage, za takav sastav ministara, neću glasati, bila to osmorka ili neko treći. Imajući u vidu i da ja eventualno ne glasam za takvu vrstu odluke osmorka ima dovoljan broj ruku, pod navodne znake, da to Vijeće ministara prođe.

SEMIR EFENDIĆ, predsjednik Stranke za BiH

“Ovakvom SNSD-u dati priliku da imenuje direktore sigurnosnih agencija u BIH, to podrazumjeva i SIPA-u i Graničnu policiju i članove i dijelove rukovodstva OSA-e. Bez dalje promjene kursa te stranke nema smisla ići u taj proces”.

Iako je već sad evidnetno da dosta stvari ne štima u novoj parlamentarnoj većini, ipak oni koji su dio nje tvrde suprotno- koalicija je stabilna.

IRFAN ČENGIĆ, SDP

“Mislim da u VM prema ovim najavama ima većina i mislim da će se ono formirati ekspresnom brzinom nikad brže”.

Period pred nama bit će neizvjestan i pun političke trgovine i prekompozicije vlasti, jasni su politički analitičari. Dodaju da će ta većina biti vrlo nestabilna, što će se odraziti i na kantone, na način da će biti česte promjene parlamentarnih većina.

ALMIR TERZIĆ, politički analitičar

“Stalno su nam govorili kako te pozicije zapravo za njih nisu bitne nego su nekakvi programski ciljevi bitni koji znače boljitak, pa ako je tako zašto je bitno hoćete li vi ja ili neko treći sjediti na nekom mjestu”.

I dok nesuglasice traju između koalicionih partnera, SIPA i dalje vrši provjere kandidata za ministarstke pozicije. Tako su nam potvrdili da su do
sada zaprimili 12 obrazaca iz CIK-a. I kada se provjere završe i krene sa imenovanjima, tek tada ćemo vidjeti kakvu smo vlast dobili.