Naslovna Top vijesti Da li je u BiH isporučen čips koji sadrži sastojke koji mogu...

Da li je u BiH isporučen čips koji sadrži sastojke koji mogu povećati rizik od razvoja raka?

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, do ovog trenutka, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod čips “Aro”.

Ovaj čips je u susjednoj Hrvatskoj povučen iz prodaje zbog sastojka koji mogu povećati rizik od razvoja raka.

Naime, Državni inspektorat Republike Hrvatske je u utorak saopćio da se opoziva Aro čips paprika od 300 grama, najbolje upotrijebiti do 30. aprila 2023., zbog povećane količine akrilamida.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

“Do ovog trenutka, informacija o navedenom proizvodu nije zaprimljena ni od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, koja su nadležna za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane”, rečeno je Feni iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U odgovoru Feni dalje napominju da su u skladu sa Zakonom o hrani, subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.