Naslovna Magazin Dickinson uoči spektakla u Sarajevu: Biće to fenomenalan spoj roka i klasike

Dickinson uoči spektakla u Sarajevu: Biće to fenomenalan spoj roka i klasike

Pjevač i frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden i počasni građanin Sarajeva, Bruce Dickinson, s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom, 22. marta u dvorani Mirza Delibašić u 20 sati, izvest će glazbeno remek djelo jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda, “Concerto for Group and Orchestra”, kao i najveće hitove grupe Deep Purple.

“Veselim se što ćemo se opet družiti jer izvodimo čudesno glazbeno djelo Concerto for Group and Orchestra s bendom i orkestrom. To je djelo klasične muzike koje je napisao Jon Lord iz Deep Purplea u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock ‘n’ roll bend i orkestar. Ja sam pjevač u vokalnom dijelu Concerta koji je u stvari prvi dio predstave. U drugom dijelu showa krećemo s malo aktivnijom instrumentalnom interakcijom benda, a onda izvodimo pjesame Deep Purplea koje nevjerojatno dobro zvuči s orkestrom. Uz to izvest ćemo još nešto pomalo specijalno. Napravili smo orkestralni aranžman za Jerusalem i Terars Of The Dragon s orkestrom i bendom. Znači, radi se o fenomenalnoj večeri ispunjenom fantastičnom svirkom nevjerojatnih muzičara. To je muzika!”, rekao je Bruce Dickinson uoči spektakla koji se sprema u Sarajevu.

Bruce Dickinson i dirigent Concerta, Paul Mann (Deep Purple, London Symphony Orchestra) bili su bliski prijatelji i saradnici pokojnog kompozitora i klavijaturiste Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem ovog jedinstvenog klasičnog djela, koje je krajem 60-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe

Sarajevska publika će tako uz Brucea Dickinsona i Paula Manna, jednog od najcjenjenijih dirigenata svoje generacije, moći vidjeti i čuti 74 člana Zagrebačke filharmonije uz još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra: John O’Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O’Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z Doka na gitari (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey), Bernhard Welz na bubnjevima (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey).

Keitner: Za Sarajevo nas vežu posebne uspomene, bit će emotivno
“Posebno mi je drago što ćemo raditi Sarajevo. Jako puno uspomena me veže uz taj grad. Svoju profesionalnu karijeru sam počeo u Sarajevu u studiju Brane Likića kad sam još bio klinac. Prvi album Crne udovice smo snimili kod njega. Čovjek nam je čak potpuno besplatno dao studio i producirao album jer je bio oduševljen bendom. Prve velike uspjehe smo imali upravo u tom gradu. Sarajevska publika i glazbena scena su nas jako dobro primile, kao da smo odrasli skupa. Pomogli su nam nevjerojatno u svim aspektima, od spavanja do opreme, od savjeta do pomoći oko izdavanja albuma. Na kraju krajeva, mi smo taj album snimali u Skenderiji u legendarnom Blap studiju koji je snimio više od 500 poznatih albuma na bivšoj jugoslavenskoj sceni. Studio je u ratu nažalost izgorio. S obzirom na to da i Bruce ima jaku poveznicu sa Sarajevom, iz ratnih vremena i kao počasni građanin Sarajeva, mislim da će taj koncert biti posebno emotivan”, rekao je Kaitner Z Dokom, gitarski virtuoz, glazbeni kompozitor i producent porijeklom iz Dubrovnika.

Koncert organizira tvrtka Music Time predvođena producentom Tomislavom Kašljevićem, a ulaznice su dostupne u sustavu Eventim. U okviru europske turneje i također u organizaciji Music Timea, koncert će biti održan i 24. 3. u Zagrebu i 25. ožujka u Ljubljani.