Naslovna Magazin Dino Šaran svečano otvorio “Ex-Yu Rock Centar”, Zenit Đozić poručio: Ovo je...

Dino Šaran svečano otvorio “Ex-Yu Rock Centar”, Zenit Đozić poručio: Ovo je pobjeda nad šiša barovima i turbofolkom

Sarajevo je sinoć dobilo “Ex-Yu Rock Centar” Svečanu vrpcu je presjekao Dino Šaran i zvanično otvorio izložbu. Oko 200 originalnih artefakata ponudila je već prva izložba, imena „Šokiraš me majke mi!“, prema čuvenoj rečenici iz hita „Zabranjenog pušenja“.

Program su vodili Emir Cocalić i Marija Hudolin.

Kako je istakao Zenit Đozić, ovo je pobjeda nad šiša barovima i turbofolkom.

– Da ne dužim u ovoj svečanoj prilici, ali ovo je sjajna stvar za nove generacije – poručio je Đozić.

Prvi centar ovakvog tipa na prostoru bivše Jugoslavije otvoren je na kultnoj lokaciji vezanoj za sarajevsku pop-rok scenu, u Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg “Kaktusa”.

Fotografije, audio i video eksponati, suveniri, uspomene – oživjet će pjesme i umjetnike posjetiocima iz cijele regije.

Idejni tvorac i vođa projekta je Amerikanac Vil Ričard (Will Richard), koji u Bosni i Hercegovini živi već 12 godina. Veliki je ljubitelj rok muzike i subkulture a za jugoslovensku rok scenu kaže da je bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske.

– U periodu od 1980. do 1992. u Sarajevu je postojalo, sviralo i stvaralo više od 15 bendova. Mnogi od tih ljudi postali su legende. Raduje me što večeras, na našem otvorenu svira jedan mladi sarajevski bend, Post REM, i vjerujem da je u njima i drugim mladim bendovima svijetla budućnost ovdašnje rok scene – kazao je Ričard.

Pored muzejskoj dijela, bitan segment Centra će biti “Ex-Yu Rock” kafić, prodavnica suvenira ali i prostor za probe bendova i njihove nastupe.