Naslovna BiH DODIK NAJAVIO VLADU RS U TRAJANJU OD DVIJE GODINE “Način kontrole i...

DODIK NAJAVIO VLADU RS U TRAJANJU OD DVIJE GODINE “Način kontrole i pritiska, prepisivanje Vučićeve politike”

Poprilično nezapaženo u medijima je prošla informacija da će nova Vlada Republike Srpske na čelu sa Radovanom Viškovićem trajati samo dvije umjesto četiri godine a da će onda doći do izbora nove Vlade.
Upravo to je krajem prošle sedmice najavio a ko dugi neko Milorad Dodik koji je kazao da će mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske biti upravo Višković ali na period od 2 godine ?!

“Višković će ostati predsjednik Vlade u naredne dvije godine. Nakon dvije godine doći će do izbora nove vlade, upravo što nas čekaju teške godine a Radovan ima dovoljno rutine i znanja da vodi Vladu i u ovim teškim vremenima” rekao je Dodik za RTRS

Da li je u pitanju nedostatak boljih kadrova u ovom trenutku ili se nikome ne ide u neku vrstu avanture kada je u pitanju novi mandatar? Ako nas čekaju teške godine, hoće li nas premijer Višković za te dvije godine izbaviti iz krize?

Analitičarka Tanja Topić misli da je ovo dosta čudna informacija jer šaljete poruku novom premijeru i njegovoj vladi da su privremenog karaktera, što baš i nije ohrabrujuće za nekog ko preuzima mandat od 4 godine.

“Zašto je to tako? S jedne strane to mi je kao preslika Vučićevog modela koji ima taj običaj postavljanja privremenosti u izborima.To bi mogao biti i nagovještaj možda nekih novih izbora koji će biti spojeni sa lokalnim, o čemu se već dugo šuška. Sem toga vidi se i u najavama promjene imena vladajuće stranke da se može očekivati neko novo objedinjavanje u pokretu koji će sasvim sigurno imati nacionalni predznak” smatra Topić.

Podsjetimo da je Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio mogućnost da ta stranka u narednom periodu promijeni naziv sa istom skraćenicom, u Snaga naroda snaga države – SNSD.

Dejan Rakita, novinar portal Gerila i Blink kaže za BUKU da je odluka MIlorada Dodika da najavi da će nova Vlada sa novim-starim premijerom Radovanom Viškovićem biti aktivna naredne dvije godine, a ne četiri koliko nas dijeli do novih Opštih izbora u BiH zanimljiva.

“Dodik je Viškovićev izbor opravdao njegovim iskustvom i kontinuitetom koji su potrebni u turbulentnim vremenima koja nesumjivo slijede u pogledu inflacije i svjetske krize izazvane ratom u Ukrajini, dok, sa druge strane, taj “rok trajanja” nove Vlade od dvije godine ipak, koliko sam barem ja vidio, nigdje nije opravdao” ističe Rakita za BUKU.

Njemu se čini da je to cijena koju mora da plati jer se može očekivati proširenje bloka vladajućih stranaka gdje se očekuju povratnici SPS Gorana Selaka i DNS Nenada Nešića.

“Budući da im Dodik ne može baš odmah dati funkcije koje Selak i Nešić očekuju, data im je nada i obećanje ali i vrijeme za dokazivanje, a sa druge strane neće doći do pobune unutar kadrova SNSD-a ali i ostalih iz redova njihovih koalicionih partnera. Dodik je pragmatičan i lukav političar i za sve svoje poteze ima dobre razloge” navodi Rakita.

Aktivista i novinar Stefan Blagić smatra da ne postoji neki poseban razlog, osim promjene imidža i eventualnog boljeg kontrolisanja mehanizama koje postoje u ministarstvu.

Kao i Topić, i on misli da se radi o sličnoj taktici koju primjenjuje Vučić u Srbiji, a tamošnji analitičari kratkoročne vlade i česte rotacije pravdaju tim da Vučić ne dozvoljava nijednom ministru “da pusti korijenje u ministarstvu”, jer ih na taj način lakše kontroliše i ne dozvoljava da dobije konkurenciju.

“Teoretski, dvogodišnji mandat vlade može da služi i kao mehanizam pritiska na same ministre, jer, ukolilo žele da sačuvaju pozicije sve četiri godine, moraće da se potrude od samog početka, ne bi li se, nakon dvije godine, zadržali n pozicijama” kaže Blagić za BUKU.

Banjalučki novinar Dragan Maksimović kaže da je i u proteklom mandatu bilo najava da bi moglo doći do rekonstrukcije vlade, ali se zbog toga odustalo, vjerovatno zbog neizvjesnog ishoda izbora.

“Nije potpuno jasno šta se dobija rekonstrukcijom vlade i prije njenog formiranja. Da li to znači da se unaprijed zna da vlada neće dobro raditi ili da koalicioni partneri nisu zadovoljni njenim radom. Ako je to tako, zašto se onda ne ide odmah u formiranje nove vlade, posebno zbog najava i u budžetu, da nas čeka težak period inflatorne eksplozije. Što se tiče same premijerske funkcije, mislim da to nije bitno jer se sve odluke već godinama donose samo na jednom mjestu, od povećanja plata pa do saopštavanja mjera tokom pandemije. Personalna rješenja za bilo koju funkciju, odavno je samo stvar tehničkih pitanja” smatra Maksimović.

Još jedan sagovornik BUKE, novinar Slobodan Popadić, smatra da je najava skraćivanja mandata Vlade RS na dvije godine prepisivanje Vučićeve prakse iz Srbije.

“Umjesto da vladate u pravom smislu vlasti, ako ste već pobjednik izbora, vi birate da stalno budete u nekoj kampanji, nekim izborima i promjenama. Mislim da se, prije svega, na taj način pravi dodatni pritisak na javnost, ali i na koalicione partnere, na članove Vlade, sve uz poruku da su svi nesigurni, kratkog daha, zamjenjivi, da slučajno ne bi počeli da rade nešto konkretno. A pogotovo da ne bi počeli da rade za sebe. Odnosno, svi osim šefa su privremeni. Ako znamo da su skoro svi direktori u javnom sektoru u RS u v.d. a ne u punom mandatu, skraćivanje mandata vladi znači da će i izvršna vlast biti u nekoj vrsti v.d. mandata” ističe Popadič.

Dodaje da, ako bismo nagađali, skraćivanje mandata na dvije godine može da znači i Dodikovu namjeru da zadovolji brojne apetite u koaliciji jer svi žele da budu ministri.

“Takođe, za dvije godine su lokalni izbori, do tada će se valjda iskristalisati situacija u SDS i PDP, pa je moguće da Dodik novom rukovodstvu tih partija ostavlja prostor da 2024. uđu u tzv. koncentracionu vladu. Da sa njim podijele odgovornost za poteze koji će nastati kao posljedica sve jačeg inostranog uticaja i pritiska. U zamjenu za državne resurse koji su prijeko potrebni SDS i PDP” zaključuje sagovornik BUKE.