Naslovnica Globus Edi Rama uputio žestoku poruku Srbiji povodom dana žalosti: Poslan je najgori...

Edi Rama uputio žestoku poruku Srbiji povodom dana žalosti: Poslan je najgori signal regionu

Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni poslije sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocijenio je danas albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

Rama je, u objavi na društvenoj mreži X, rekao da je Beograd trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima “te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na sjeveru Kosova”.

Umjesto toga, u Beogradu se raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine! Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom riječi i instrumenata koji su dostupni euroatlantskoj zajednici, naglasio je albanski premijer.

Rama je ocijenio da je ovo trenutak kada Srbija mora jasno i odlučno da se opredjeli da li će biti sa Evropom i demokratskim svijetom 21. stoljeća ili sa svojom sjenkom.

“Sa vrijednostima i principima Evropske unije i euroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-tih, sa evropskim sutra svoje nevine djece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, upozorio je Rama.

Ovo je trenutak kada Evropska unija i SAD moraju jasno i odlučno da se razdvoje da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo da zaustave eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova, koji je ušao u najopasniju fazu od 1999. godine ili će nastaviti da održavaju dijalog za normalizaciju i posvećenost Kfora na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan, rekao je Rama.

Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana – ne ostavljajte današnju akciju za sutra, poručio je Rama.

Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da se jasno odluči da li će nastaviti putem akcije, odvojeno od svojih nezamenjivih prijatelja i svojih nespornih saveznika ili će djelovati u skladu i razumjevanju sa euroatlantskom zajednicom, naglasio je albanski premijer.

Svi drugi putevi osim tog su putevi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja, konstatovao je Rama.