Naslovna Sport Ekvador kažnjen pred Mundijal, poznato da li putuje u Katar

Ekvador kažnjen pred Mundijal, poznato da li putuje u Katar

FILE PHOTO: Soccer Football - World Cup - South American Qualifiers - Chile v Ecuador - Estadio San Carlos de Apoquindo, Santiago, Chile - November 16, 2021 Ecuador's Byron Castillo in action with Chile's Jean Meneses Pool via REUTERS/Marcelo Hernandez/File Photo

Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je da će fudbalska reprezentacija Ekvadora moći da igra na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali je istovremeno pomenuti nacionalni savez kažnjen zbog falsifikovanja pasoša igrača Byrona Castilla.
Čile i Peru bili su glavni zagovarači ideje da se Ekvador izbaci sa Mundjala, ali to se ipak neće dogoditi, bar ne zbog ove situacije.

Obje pomenute selekcije tvrdile su da je Kastiljo zapravo Kolumbijac a ne Ekvadorac, te da nije imao pravo nastupa na osam mečeva u kvalifikacijama za Mundijal.

Nakon što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odbila žalbu Čilea, toj federaciji se pridružio i Peru u žalbi pred Sudom za sportsku arbitražu. CAS je presudio da je Castillo, prema pravilima FIFA-e, imao pravo da igra u kvalifikacijama “s obzirom da su ga ekvadorske vlasti priznale kao državljanina Ekvadora“.

Međutim, potvrđeno je da je Castillo rođen u Kolumbiji i da su lažne informacije o datumu i mjestu njegovog rođenja.

Upravo zbog toga je Ekvador kažnjen sa 100.000 švicarskih franaka koje će morati da uplati na račun FIFA-e, dok je na primjer ista zemlja dobila devet miliona dolara za učešće na Mundijalu.

Teža kazna za Ekvador je oduzimanje tri boda u kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Međutim, naredno Svjetsko prvenstvo prošireno je na 48 timova, pa će Ekvador svakako imati velike šanse da se na njemu nađe.
Što se tiče ovog Mundijala, Ekvador će igrati u grupi A sa Nizozemskom, Senegalom i Katarom.