Naslovnica Globus „El Loko“ je postao predsjednik Argentine: Tviter gori zbog ovog čovjeka –...

„El Loko“ je postao predsjednik Argentine: Tviter gori zbog ovog čovjeka – maše testerom. “Nema mjesta za mlakonje!”

Izabrani predsjednik Argentine, ultraliberalni ekonomista Javier Milei, najavio je u pobjedničkom govoru “obnovu Argentine” i kao zagovornik šok terapije upozorio da neće biti polu-mjera.

“Istorijska noć za Argentinu”, poručio je Milei pred hiljadama svojih pristalica u izbornom stožeru u Buenos Airesu.

Milei je u drugome izbornom krugu u nedjelju pobijedio s 55 posto glasova ministra gospodarstva (centar) Sergija Massu.

“Ovo je kraj modela koji osiromašuje kastu, danas prihvaćamo model slobodarstva (libertarijanizam) da bismo ponovno postali svjetska sila”, poručio je novoizabrani predsjednik Argentine.

“Suočeni smo s golemim problemima kao što su inflacija, stagnacija, manjak radnih mjesta, nesigurnost, siromaštvo i bijeda”, nabrajao je.

“Te probleme moći ćemo riješiti samo ako prihvatimo nove ideje slobode”.

“Nema mjesta za postupne mjere, za mlakost i polu-mjere”, upozorio je Milei koji već dvije godine zagovara šok terapiju za gospodarstvo izjedeno kroničnom inflacijom, naraslom na 143 posto.

Pružio je ruku saradnje svim Argentincima i “političkim vođama koji se žele pridružiti novoj Argentini”, ali i upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama.

Ima ljudi koji će se odupirati, koji će htjeti zadržati sustav povlastica koji odgovara manjini, ali osiromašuje većinu. Poručujem im: sve što je po zakonu je dopušteno, ali ništa nije dopušteno izvan zakona”.

Javier Milei preuzeće predsjedništvo 10. decembra i naslijediti aktualnog peronista (lijevi centar) Alberta Fernandeza.

Mileijev protivkandidat Sergio Massa priznao je poraz, a predsjednik Fernandez rekao je da ‘‘vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju‘‘.

Ko je on?

Samozvani anarhokapitalista, Milei — koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju — vodio je kampanju za radikalne promjene u ekonomiji i vladi zemlje, uključujući odbacivanje argentinskog pezosa u korist američkog dolara, oslobađanje od centralne banke i smanjenje javne potrošnje.

Milei je na političkim skupovima mahao motornom testerom iznad glave, kao simbol obećanja da će smanjiti veličinu države. Kao konzervativac, on se protivi abortusu i eutanaziji i podržava manje ograničenja za posedovanje oružja.

Mileiev drski stil doveo je do poređenja sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim brazilskim liderom Žairom Bolsonarom, što njemu prija.

Trump mu je čestitao kasno u nedjelju, rekavši: „Preokrenuti ćete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom“.