Naslovnica Globus Erdogan: Šumski požari u Turskoj najgori u historiji

Erdogan: Šumski požari u Turskoj najgori u historiji

U posljednje dvije sedmice, požari u Turskoj spalili su tri puta veće područje od onog koje u prosjeku godišnje bude uništeno vatrom.

Turska se bori s najtežim šumskim požarima u svojoj historiji, rekao je predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu, kada se vatra na jednom području na jugozapadu zemlje proširila prema termoelektrani.

Potaknuti visokim temperaturama i jakim, suhim vjetrom, požari su prisilili hiljade Turaka i stranih turista da pobjegnu iz svojih domova i hotela na egejskim i sredozemnim obalama. Osam ljudi je izgubilo život u požarima od prošle sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Avioni i deseci helikoptera pridružili su se vatrogascima koji se na tlu bore s vatrom, no Erdoganova vlada se suočila s kritikama glede obujma i brzine odgovora.

Više od sedam dana nakon što su izbili prvi požari, 16 njih je i dalje gori u srijedu, rekao je ministar šumarstva.

“Požari koji su se dogodili ove godine, nisu se dogodili nikad u našoj historiji”, rekao je Erdogan novinarima u televizijskom intervjuu. “Ovo su najveći požari dosad.”
I susjedne zemlje bore se s požarima

U posljednje dvije sedmice, požari u Turskoj spalili su tri puta veće područje od onog koje u prosjeku godišnje bude uništeno vatrom, objavila je Evropska vatrogasna agencija.

Susjedne zemlje se također bore s požarima potaknutim toplinskim udarima i snažnim vjetrovima.

“Vatra se proširila do termoelektrane”, rekao je Muhammer Tokat, gradonačelnik grada Milasa, dodavši da je termoelektrana evakuirana.

Ranije, ekolozi su rekli da su zabrinuti zbog mogućeg širenja vatre u skladište ugljena u termoelektrani.

“Štetni plinovi mogli bi se proširiti u atmosferu ako ugljen nekontrolirano počne goriti”, rekla je aktivistica Deniz Gumusel.