Naslovna Top vijesti Europarlamentarka Nathalie Loiseau oštro osudila kolegu Baya povodom 9. januara

Europarlamentarka Nathalie Loiseau oštro osudila kolegu Baya povodom 9. januara

Stigle su prve reakcije na gostovanje Nicolasa Baya, francuskog europarlamentarca, desničara, na obilježavanju neustavnog praznika 9. januara, i to od kolegice iz europskog parlamenta Nathalie Loiseau.
“S kim to Nicolas Bay paradira? Sa ultra nacionalističkim bosanskim Srbima koji slave praznik koji ne da nije nacionalni već je neustavan, koji slave ratne zločince presuđene za zločine protiv čovječnosti i koji dodjeljuju ordenje Vladimiru Putinu… Ovo je ekstremna desnica – katastrofalno”, napisala je Loiseau.
Bay je, s druge strane, sinoć ponosno istakao kako je prisustvovao svečanoj akademiji u Banskom Dvoru u Banja Luci, povodom 9. januara, Dana Republike Srspke kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Republika Srpska u Bosni predstavlja više od trećine populacije i pola teritorije Bosne i Hercegovine. Ovaj nacionalni praznik je prilika da se prisjetimo da se Srbi, kršćani, moraju poštovati i da se njihov identitet mora braniti,” napisao je Bay.

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim već je počelo jučer u Banjaluci.

Brojni zvaničnici iz ovog bh. entiteta položili su vijence na Spomenik pripadnicima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija.

Milorad Dodik, predsjednik RS kaže da se ovaj dan obilježava jer je to volja naroda navodeći da je to jedino i bitno.