Naslovna Magazin Film “Barbie” premašio milijardu dolara zarade

Film “Barbie” premašio milijardu dolara zarade

U tri sedmice od svoje premijere, “Barbie” je premašila jednu milijardu dolara u globalnoj prodaji karata, označivši historijski trenutak za filmsku industriju jer postaje prvi film koji je režirala isključivo žena koji je dostigao ovu prekretnicu na kino blagajnama.

Greta Gerwig, koja je režirala “Barbie”, pridružuje se maloj grupi ljudi koji imaju jedinu režiju za film sa zaradom od milijardu dolara u historiji Hollywooda. Ona sada drži rekord blagajne za režiserke, koji je Patty Jenkins posljednji put postavila sa “Wonder Woman” 2017. Taj film je zaradio više od 800 miliona dolara, javlja CBS News.

“Barbie” je od nedjelje zaradila oko 1,03 milijarde dolara širom svijeta, prema Box Office Mojo. Feministički film, koji je Gerwig režirala i napisala kao koscenarist nakon što je prethodno bila nominirana za Oskara za svoje ranije filmove “Lady Bird” i “Little Women”, već je oborio jedan veliki rekord. To je najuspješniji premijerni vikend za žene režisere ikada.

“Barbie” je ovog vikenda dodala još 53 miliona dolara sa 4.178 lokacija u Sjevernoj Americi, prema procjenama studija u nedjelju. Film koji je vodila i producirala Margot Robbie nalazi se na prvom mjestu već tri sedmice.

U savremenoj historiji box officea, samo 53 filma su zaradila preko milijardu dolara, ne računajući inflaciju, a “Barbie” je sada najveći film koji je režirala jedna žena, istisnuvši ukupno 821,8 miliona dolara “Wonder Woman”.

Tri filma koja su zajedno režirale žene su još uvijek ispred “Barbie”, uključujući “Frozen” (1,3 milijarde dolara) i “Frozen 2” (1,45 milijardi dolara) koje su zajedno režirale Jennifer Lee i “Captain Marvel” (1,1 milijardu dolara) u korežiji Anna Boden.

Ali, “Barbie” je nadmašila “Captain Marvela” na domaćem tržištu sa 459,4 miliona dolara (u odnosu na 426,8 miliona dolara), čime je postavila sjevernoamerički rekord za filmove koje su režirale žene.