Naslovna Globus Finska policija neće dozvoliti spaljivanje Kur'ana

Finska policija neće dozvoliti spaljivanje Kur'ana

Finska policija objavila je da neće dozvoliti spaljivanje svetih knjiga poput Kur'ana na javnim mjestima.

Kako navode finski mediji, pozivajući se na novinsku agenciju STT, Nacionalna policijska agencija Finske tretirat će spaljivanje svetih knjiga “krivičnim djelom”. Također, skrnavljenje svetih knjiga tretiraće se na sličan način.

Policijski zvaničnik Vesa Pihajoki objavio je saopštenje u vezi sa ovim pitanjem.

“Da je spaljivanje Kur'ana bilo planirano, Finska policija bi unaprijed obavijestila organizatora protesta da mu to neće biti dozvoljeno. Također, ukoliko se takav čin desi tokom demonstracije ili u nekoj drugoj situaciji koju policija primijeti, pripadnici policije će intervenisati”, kazao je Pihajoki.
Kako navode finski mediji, finski zakon, za razliku od drugih skandinavskih država, štiti “vjerski mir”. I njegovo kršenje može biti sankcionisano.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), 21. januara spalio je primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Glavnom gradu Švedske. Nikome nije bilo dozvoljeno da prilazi Paludanu tokom tog čina koji je održan pod zaštitom policije.

Paludan je 27. januara također spalio primjerak Kur'ana ispred džamije te potom ispred turske ambasade u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske.

Podsjetimo, istaknuti sociolog osudio je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj. I odluku švedskih vlasti da dozvole da se takva djela dogode pod izgovorom slobode govora.

Masoud Kamali, bivši specijalni istražitelj u Švedskoj, rekao je za Anadoliju da je spaljivanje islamske svete knjige ispred turske ambasade “politička i rasistička poruka” usmjerena na muslimane koja se šalje u sve evropske zemlje i šire.