Naslovna Globus Finska premijerka: Rat u Ukrajini pokazao da Evropa nije dovoljno jaka

Finska premijerka: Rat u Ukrajini pokazao da Evropa nije dovoljno jaka

Finland's Prime Minister Sanna Marin looks on, as members of the media depart at the conclusion of her meeting with Australian Prime Minister Anthony Albanese at Kirribilli House in Sydney, Australia, December 2, 2022. REUTERS/Loren Elliott

Finska premijerka Sanna Marin ocijenila je u Sydneyu da Evropa “nije dovoljno jaka” da se sama suprotstavi Moskvi. Tokom posjete Australiji, premijerka Finske, zemlje kandidata za članstvo u NATO, istakla je da je ruska invazija na Ukrajinu otkrila slabosti i strateške greške Evrope u odnosu na Moskvu.
“Moram da budem veoma iskrena prema vama, Evropa trenutno nije dovoljno jaka, bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, rekla je Marin u sidnejskom istraživačkom centru (Lowy Institute).

Marin je ukazala da se Ukrajini mora pomoći “svim sredstvima“.

SAD su odigrale centralnu ulogu u snabdijevanju Kijeva oružjem, finansijskim sredstvima i humanitarnom pomoći neophodnim da se zaustavi napredovanje Rusije, navela je Marin.

“Evropa je dugo gradila strategiju prema Rusiji u cilju jačanja ekonomskih veza, kupovinom energije od Rusije… mislili smo da će to spriječiti rat, ali se ispostavilo da je ovaj pristup potpuno pogrešan“, poručila je premijerka Finske.