Naslovna Top vijesti Formira li se ‘treći blok’ u FBiH? Efendić i Ogrešević: Zajedno imamo...

Formira li se ‘treći blok’ u FBiH? Efendić i Ogrešević: Zajedno imamo 9 ruku

U Sarajevu danas je održan sastanak lidera NES-a BiH Nermina Ogreševića i lidera Stranke za Bosni i Hercegovinu, Semira Efendića. Razgovarali su o saradnji ove dvije partije, ali i odluci visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Također, na pitanje Raport kazali su da li se formira ‘treći blok’ u FBiH.

Izborna noć
Semir Efendić je kazao kako se nikada nije desilo u demokratskom svijetu da tokom izborne noći se promjene izborna pravila.

“Mi smo ocjenili kao jednom lošom i nepovoljnom situacijom. Možemo reći da podržavamo apelaciju člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića koji je zatražio od Ustavnog suda da se izjasni o ovakvom djelovanju”, kazao je Efendić.

Dodao je kako ovo ne bi bio prvi put da Ustavni sud odlučuje o odlukama visokog predstavnika.

“Retroaktivna primjena propisa čak ni u Krivičnom zakonu ne postoji. Mi smo na dan raspisivanja izbora imali jedan zakon, a na kraju nešto drugo. U najmanju ruku korektno bi bilo da Centralna izborna komisija primjeni važeći ili raniji način dodjele mandata u Domovima naroda. Ova odluka Schmidta nije u potpunosti jasna. S druge strane, Schmidt treba BiH posmatrati kao cjelinu, a ne djelovati samo u Federaciji BiH”, kazao je Efendić.

Istaknuo je kako bez obzira na ovu odluku Schmidta trebaju se implementirati izbori.

“Već četiri godine imamo blokadu vlasti. Izbori iz 2018. godine nisu nikada provedeni u Federaciji. Druga tema o kojoj smo razgovarali Ogrešević i ja je saradnja. Političke smo stranke slične veličine. Prema preliminarnim rezultatima radi se o 9 ili 10 zastupnika u Parlamentu Federacije. Razgovarali smo o zajedničkom djelovanju kroz to parlamentarno tijelo, ali i na nivou skupština, tamo gdje postoji mogućnost. U narednom periodu ćemo pripremiti jednu vrstu sporazuma”, kazao je Efendić.

Izborni proces
Nermin Ogrešević je kazao da ako se mijenjao Izborni zakon da se onda trebalo raditi i na integritetu izbornog procesa.

“Ne možemo naredne izbore dočekati na ovakav način. Ljudski faktor trebamo minimizirati u smislu utjecaja. Ljudi moraju samo nagledati i biti domaćini tog procesa. Kamere na biračkim mjestima su nam potrebne. Do sada smo to tražili i to tražimo i ubuduće”, kazao je Ogrešević.
Istaknuo je kako NES BiH nije zadovoljan sa odlukama Chirstiana Schmidta.

“Zalažemo se za uvođenje insitituta vanrednih izbora. Trebamo trezveno ući u proces, bez histerije. Trebamo implementirati izbore. Ove dvije partije povezuje refleksi i želja da nešto uradimo. Mi smo načelnici i procese doživljavamo na drugačiji način. Želimo biti konkretni. Bitan nam je ekonomski napredak”, kazao je Ogrešević.
Promjene u BiH
Semir Efendić je odgovarajući na pitanje na Raporta na koga će se na kraju opredjeliti po pitanu koalicionih partnera je kazao:

“Moram reći da mi se ne sviđa ova neka podjela blokova, na dva blokada, pa se svi moraju opredjeliti jedan ili drugi. Ja sebe ne vidim ni u jednom ni u drugom, ali vidim Stranku za BiH u saradnji sa NES BiH. Politički subjekat koji će doprinosi promjenama na bolje u BiH. Naš rezultat je takav kakav jeste. Ukoliko budemo imali prilike učinit ćemo nešto da se stvari na bolje mijenjaju”, kazao je Efendić.

Dodao je kako je ranije istaknuo kako lično smatra da ni Vlada KS niti Vlada FBiH nisu radili adekvatno u prethodnom periodu te da trebaju raditi drugačije.

“Ukoliko bude boljeg raspoloženja da se to učini mi ćemo u tome sudjelovati. Mi smo bliži nečemu što je sada opozicija na nivou Federacije BiH, promjenama u vlasti koju je predvodio Fadil Novalić. S druge strane, u KS je druga situacija. I tu smatramo da neke stvari treba mijenjati, ako budemo mogli utjecati, ako ne neka rade kako su zamislili”, kazao je Efendić.

SBiH nije dobio mandat u državnom parlamentu, dok NES BiH jeste.

“Negdje smo na granici. NES BiH je dobio mandat i to je razlog više za saradnju. Ne bih to zakivao da to moraju biti dva bloka. Od ranije imamo saradnju sa DF. Nisam siguran da je i ta politička stranka u specijalnom političkom bloku”, kazao je Efendić.

Na pitanje da li možemo očekivati ‘treći blok’ je kazao:

“Stvarni ne treba dijeliti na crno i bijelo ili samo na dvije strane. U politici bi morali znati šta hoćemo, a ne samo šta nećemo. Razgovori stranaka koji slijede su neminovnost našeg sistema. Podršku građana tražimo i dalje kroz razgovora. Mi smo načelnici mnogo navikli raditi konkretno. Ne možemo gledati da prođe puno vremena, a da se ništa ne uradi”, kazao je Efendić.