Naslovna Top vijesti Hadžiavdić: Ne očekujem opstrukcije konstituirajuće sjednice Doma naroda

Hadžiavdić: Ne očekujem opstrukcije konstituirajuće sjednice Doma naroda

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federacije zakazana je za 17. januar. Centralna izborna komisija bi na toj sjednici trebala dodijeliti mandate novoizabranim delegatima. S obzirom da je federalni Dom naroda trenutno velika nepoznanica u smislu konstituiranje vlasti bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti kvoroma, a time i stoje li spekulacije da će se zakazivanje sjednice odgađati kako bi istekao rok od trideset dana od potvrđivanja rezultata izbora i time spustio broj potrebnih ruku u Klubu Bošnjaka za izbor predsjednika i dva potpredsjednika, sa 11 na 7. Sekretar Doma naroda Federacije Izmir Hadžiavdić za Federalni radio kaže kako ne očekuje ni jedan drugi scenario osim onog zakonski utvrđenog:

„Na toj sjednici je definiran dnevni red na način da će se izvršiti izbor privremenih radnih tijela koja su potrebna u funkciji konstituiranja Doma. Pored tih privremenih radnih tijela predviđen je i izbor rukovodstva Doma zatim delegiranje pet Hrvata i pet Bošnjaka u Dom naroda parlamentarne Skupštine BiH. I to je predviđeni dnevni red.“

Na sjednici 17. januara nema predlaganja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH- kazao je Hadžiavdić.

„Tako da pretpostavljam da će na ovoj sjednici kad se izvrši konstituiranje klubova, istovremeno predsjedavajućem Doma naroda biti dostavljena imena od strane Klubova konstitutivnih naroda to jeste da će oni predložiti predsjednika i potpredsjednike Federacije i time će biti ispoštovan rok od trideset dana koji je počeo teći 30. decembra.“

„Sve kalkulacije koje su se eventualno pojavile o nedostatku kvoruma i prolongiranju sjednice mislim da neće biti moguće“ naglasio je Hadžiavdić.

„Iskreno da kažem, ja ti uopće ne očekujem, najviše iz razloga, jer bi to bila opstrukcija roka i to smatram nemogućim. Nije moguće opstruirati rok na način da nema kvoruma na sjednici. Druga stvara zbog koje mislim da će delegati biti ozbiljni je usvajanje budžeta koje nam predstoji do kraja mjeseca. Također to nije moguće, jer ne odlučuje Dom naroda o tome već grupa delegata iz klubova konstitutivnih naroda. Tako da svaka opstrukcija same konstituirajuće sjednice neće i ne može imati utjecaja na to, to su sve samo spekulacije“ zaključio je Hadžiavdić.