Naslovnica BiH Halil Lagumdžija: Mora se osigurati da dokazi iz Sky aplikacije budu zakoniti

Halil Lagumdžija: Mora se osigurati da dokazi iz Sky aplikacije budu zakoniti

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je svoju raniju izjavu o Sky aplikaciji i upitnosti dokaza iz te aplikacije.

Lagumdžija je prije nekoliko dana kazao da će u narednom periodu biti poznato, hoće li informacije prikupljene putem Sky aplikacije biti priznate kao dokazi na sudu. Sky aplikaciju je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi povezanih s kriminalom i korupcijom.

Danas je za medije Lagumdžija pojasnio svoju izjavu:

“Niko nije rekao da korištenje dokaza pribavljenih putem tih aplikacija nezakonito. Samo se mora voditi računa da se obezbjedi da dokazi koji potječu iz tih aplikacija budu zakoniti. Ja sam siguran da će jedan od argumenata odbrana biti i isticanje prigovora nezakonitosti dokaza. To će sigurno biti argument”, kazao je Lagumdžija.
Dodao je kako se taj argument koristi u dosta manjim i jednostavnijim slučajevima.

“Nažalost, često se desi da i tužilaštva inicijalno kod prikupljanja dokaza ne daju jasne argumente. Dok sudovi na ta pitanja ne daju jasne odgovore. Pa onda nekada predmet “padne” na Ustavnom sudu ili na Evropskom sudu za ljudska prava. U tom kontekstu jako je bitno da znamo da se radi o novim stvarima. I da prije svega agencije za provođenje zakona i Tužilaštva koja postupaju u ovim postupcima moraju učiniti sve da se obezbjedi zakonitost pribavljanja ovih dokaza. Ne tvrdim da to neće biti zakonito. Iskreno se nadam da hoće. I da će nam pomoći da predmeti koji će uslijediti na osnovu ove dvije aplikacije obračunamo sa kriminalom u našoj državi”, zaključio je Halil Lagumdžija.