Naslovna Top vijesti Hoffman o Čečenima na granici BiH i Hrvatske: Obilato krše više zakona

Hoffman o Čečenima na granici BiH i Hrvatske: Obilato krše više zakona

Pomoćnik direktora GP BiH, Svevlad Hoffman, danas je za N1 govorio o zloupotrebi bezviznog režima između BiH i Rusije koju vrše određeni tražitelji azila u Hrvatskoj. Naime, veše desetina Čečena se nalazi nedaleko od granice i namjeravaju zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zahvaljujući bezviznom režimu sa Rusijom.
“To je jedan primjer zloupotrebe bezviznog režima između BiH i Rusije koji se odvija na takav način; dakle državljani Ruske federacije odnosno republika iz sastava Ruske federacije, Čečenije, Dagestana i ostalih dolaze na teritoriju BiH pod razlogom navodnog turističkog boravka u BiH”, kazao je Hoffman.

“Oni u pripremi tog putovanja osiguraju odgovarajuće vaučere za boravak u hotelima. Opskrbljeni su značajnim novčanim iznosima otprilike svaki ima između 4-6.000 eura. Međutim, kada obave kontrolu umjesto da se upute prema hotelu, oni sjedaju u taxi i kreću prema Velikoj Kladuši odnosno granici BiH i Hrvatske s namjerom da uđu u Hrvatsku pod izgovorom da traže azil“, kazao je Hoffman.
Hoffman dodaje da se tako krši više zakona.

“Oni obilato krše više zakona, Zakon o graničnoj kontroli, o strancima i zakon o azilu na koncu konca. Svako ko uđe na teritoriju BiH i ko navede lažne razloge za ulazak i boravak u BIH automatski krši zakone i trebao bi biti podložan energičnoj intervenciji prije svega Službe za poslove sa strancima“.

“Oni ne prave probleme, oni su fokusirani na svoj konačni cilj da traže azil u Hrvatskoj. To su uglavnom državljani Ruske federacije, iz Čečenije, Dagestana itd”, kazao je Hoffman.