Naslovna Top vijesti Hrvatski ambasador u BiH prosvjedovao zbog napada na Hrvate

Hrvatski ambasador u BiH prosvjedovao zbog napada na Hrvate

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić uručio je danas ministarstvu vanjskih poslova BiH prosvjednu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva vanjskih poslova BiH, prosvjednu notu ambasador Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću a u njoj je iskazana zabrinutost “zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. oktobra 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla – Orašje, području entiteta Republika Srpska”
Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će prosvjedna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinitelja.

Prosvjedna nota odnosi se na incident u kojemu su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti autombilom zapriječili prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava Hrvatske. Zastavu su oteli i polomili, a jednog od putnika iz kolone Roberta Tomića, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi nanijevši mu ozljede.