Naslovnica Globus Ispovijest čovjeka koji se otrovao mineralnom: “Izgubio sam 20 kg, šta se...

Ispovijest čovjeka koji se otrovao mineralnom: “Izgubio sam 20 kg, šta se može analizirati…?”

Mladić otrovan mineralnom prije deset dana u kafiću na riječkom Korzu, otpušten je na kućnu njegu! Pitanje je je li se taj slučaj mogao spriječiti da su institucije bolje reagirale prvi put?

Hrvatski mediji tvrde da policija o trovanju Stanka Lakovića iz Pule ne govori istinu. Tvrde da za slučaj nisu znali na vrijeme što nije istina. Po drugi put, on je govorio za RTL.

41-godišnji Stanko izgleda neprepoznatljivo. Smršavio je 20 kilograma, stalno ide u bolnicu na uspavljivanje i bužiranje želuca, a sve od gutljaja mineralne. Iz riječkog restorana odvozi ga hitna pomoć, a supruga želi znati što je popio.

“Čim je hitna odvezla žena ide unutra u restoran tražit bočicu koju sam ja pio da možemo dati na analizu, ponijeti u bolnicu itd. U restoranu nisu htjeli dati bočicu i žena je poslikala da su izvadili iz frižidera drugu bocu”, kaže Stanko Laković iz Pule.

Otrovao se 19. maja predvečer. Sat i pol kasnije liječnici u službenu dokumentaciju upisuju da je popio korozivnu hemikaliju. Supruga istu večer, još iz KBC-a zove riječku policiju na broj telefona ispisan na službenim web stranicama što nam i pokazuju.

“U 22:12 i razgovarali 3 minute i 29 sekundi s policijom. Supruga je tražila da neko izađe van, otiđe u restoran da se uzmu dokazi, oni jednostavno su rekli da nemaju što izlaziti van dok hitna ne pozove policiju. Hitna nije to učinila, policija nije izašla van, dokazi naravno da su nestali”, govori.

RTL je tražio novo očitovanje i pojašnjenje riječke policije o ovom slučaju.

“Saznanje o događaju uslijedilo je s većim vremenskim odmakom što je otežalo učinkovito provođenje prvih mjera”, kažu iz policije.

Što, kažu, nije istina. Osim što ih je Stankova supruga zvala istu večer iz bolnice, njegova majka, inače pravnica nakon dva dana policiji šalje prvi e-mail. Od ukupno četiri.

“21.5. šalje prvi mail i tako dalje, 28.6., 11.7., 18.7. 31.7. je dobila pismeni odgovor. S obzirom na to da je vaš sin Stanko Laković punoljetna osoba, a vi niste zakonski zastupnik niti imate punomoć zastupanja sina, ukoliko se isti obrati našem Ministarstvu bit će mu upućen pisani odgovor. Realno ja sam u bolnici, ne znam hoću li preživjeti, a oni odgovaraju da nema što majka slati mailove u moje ime”, poručuje.

Svaki dan muče ga ista pitanja koja postavlja i javno.

“Zašto hitna nije nazvala policiju kad su saznali da je neko korozivno sredstvo? Zašto niko nije izašao po pozivu kad je supruga zvala policiju”, pita se.

Vlasnik restorana je telefonski potvrdio da policija prvi put u restoran stiže nekoliko sedmica nakon trovanja. Drugi put nakon priloga RTL-a, a posljednji put prije 3 dana.

“Vjerojatno bi stvari bile drugačije da je policija izašla van, da je uzeta ta boca što je bila možda do ovog drugog slučaja ne bi ni došlo. Šta se sad može analizirati nakon 6 mjeseci? Ništa sada”, kaže Stanko.

Riječka policija tvrdi da je državno odvjetništvo obavijestila 26. maja, oni tvrde 3. jula. Pitanje je zašto su tek u oktobru naložili dodatne izvide. Stanko je ogorčen.

“Prebacivati jedni na druge nema od toga ništa, zakazao je sistem to je jasno, to se vidi, a ko je tu kriv ne znam što vam reći”, zaključuje.

Sada samo očekuje da taj isti sistem koji je prvi put zakazao, ne zakaže u traženju krivca.