Naslovna Top vijesti Iz Vareša svaki sat autobus do Sarajeva, linije do Zenice nema

Iz Vareša svaki sat autobus do Sarajeva, linije do Zenice nema

Administrativna podjela teritorija u BiH ostavila je mnogo nelogičnosti i uzrok je decenijskih problema mještana u općinama koje su udaljenije od administrativnih centara kantona kojima su pripale u odnosu na druge, njima bliže kantone. Najeklatantniji primjer je Vareš. Ukidanjem jedine autobuske linije prije tri godine, Varešaci su ostali odsječeni od Zenice, u kojoj ih, očigledno, malo ko i razumije sa kakvim problemom se suočavaju.

Za Vareš će mnogi reće da je već decenijama slijepo crijevo Zeničko-dobojskog kantona. Udaljenost od Zenice, administrativnog centra, iznosi 80-ak kilometara. I pored te činjenice, ukidanjem autobuske linije za Zenicu prije 3 godine, svakodnevnica Varešacima je postala teža.

Odlazak u Zenicu zbog administativnih poslova, a nerijetko i zbog zdravstvene zaštite u Kantonalnu bolnicu, novi je udar na džepove Varešacima. Prijevoznička kompanija koja je prethodno obavljala tu djelatnost na liniji Vareš – Zenica odustala je zbog nerentabilnosti. Pokušaji da se pronađe alternativno rješenje u razgovorima sa višim instancama, ali i drugim kompanijama, nisu uspjeli. Zbog zakonskih okvira, općinskoj vlasti ruke su vezane.

„Sa federalnog nivoa, iz nadležnog ministarstva, gdje smo bili na zajedničkim sastancima, procedura nam je predstavljena kao nemoguća – niti se može ubaciti linija u isto vrijeme, niti se može ubaciti vremenski period između. Ne smiješ ugroziti nikoga, da koristiš putnike iz Vareša i Breze, to je mali broj ljudi, gdje je to ekonomski neopravdano“, objašnjava načelnik Vareša Zdravko Marošević (HDZ BiH).

Podnesene inicijative, obraćanja kantonalnoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, razgovori u ministarstvu nadležnom za promet i komunikacije nisu dali rješenje.

„Nama je tada obećano da će problem biti riješen za mjesec i po ili dva mjeseca. Taj Gordijev čvor treba da se raspetlja u interesu građana Vareša. Kantonalno ministarstvo ima ingerencije, mi kao lokalna zajednica možemo donekle da utječemo na to“, kaže Mirnes Ajanović, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Vareš.

Iz Općine Vareš su spremni i da, pored veoma malog budžeta, iznađu sredstva da sufinansiraju dio cijene vozne karte samo da bi olakšali žiteljima kojima je neophodna zdravstvena zaštita, a većina je takvih s obzirom na brojnu penzionersku populaciju. I baš zbog toga kantonalna vlast bi se morala pozabaviti ovim, a i drugim problemima koji godinama tište Varešake, a ne da ih se sjete samo u predizborno vrijeme.

federalna.ba