Naslovna Top vijesti Kakvo vrijeme možemo očekivati danas i za dane vikenda?

Kakvo vrijeme možemo očekivati danas i za dane vikenda?

Temperature zraka izmjerene u 7 sati iznosile su: Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo 0, Sokolac 2, Bugojno, Jajce i Sarajevo 3, Bihać, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 4, Banja Luka, Drvar, Prijedor i Zenica 5, Bijeljina, Doboj i Zvornik 6, Gradačac 7, Livno 8, Stolac 11, Mostar, Široki Brijeg i Trebinje 12, Grude 13, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne u nizinama se očekuje slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slabo jugo. Temperatura zraka većinom između 1 i 7, na jugu zemlje od 7 do 13 stepeni.

U Sarajevu oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 5 stepeni.

Niti za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike u našoj zemlji.

U subotu, sutra, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Kiša uglavnom na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U večernjim satima slabija kiša i u ostalim područjima Bosne.

Vjetar slab jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4, na jugu zemlje od 6 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni većinom slabije padavine. Više kiše se prognozira na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu od 7 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 13 stepeni.
U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom.

Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.
Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6, na jugu do 9, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Male šanse za snijeg u Sarajevu narednih dana
Nakon stabilnog i suhog vikenda, sedmica koja je ispred nas počela je u sličnom tonu.

Od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme sa slabim padavinama. Padavine u nižim predjelima bit će u obliku kiše, a susnježica i snijeg očekuje se u planinskim područjima.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do kraja ove radne sedmice. Za dane vikenda preovladavat će stabilno vrijeme, bez padavina.
Temperature zraka primjerene za ovo doba godine. U Bosni su u jutarnjim satima mogući slabi mrazevi, naručito na višim područjima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6 °C. Najviše dnevne temperature između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 12 stepeni.
U periodu od 05.12. do kraja prognoznog perioda prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme pretežno sa kišom.

Izgledi za snijeg su mali uključujući i planinska područja. Temperature zraka veće u odnosu na dane pred nama.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 13 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 9 °C i 14 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini.

Meteorolozi objavili kakva nas zima očekuje
Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen, navode iz FHMZ BiH u novoj sezonskoj prognozi.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena ona bez padavina, kao i kraći period sa većom količinom padavina.

Meteorolozi napominju da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

“Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve”, pojašnjavaju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišneg prosjeka.
“Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominjemo da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine”, dodali su.
Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana.

S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.