Naslovna Globus Kinezi prestali brojati zaražene, Britanci procijenili: Imaju više o 5.000 smrti dnevno

Kinezi prestali brojati zaražene, Britanci procijenili: Imaju više o 5.000 smrti dnevno

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je u nedjelju objavljivati dnevne podatke o covidu-19. U njihovu se pouzdanost sumnjalo nakon što je naglo porastao broj slučajeva zaraze uslijed popuštanja strogih epidemioloških mjera. Zašto su Kinezi prestali brojati zaražene?

“Važne informacije o covidu-19 objavljivat će Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) radi reference i istraživanja”. Saopćila je to komisija u izjavi. Nije navedeno koji su razlozi za promjenu ni koliko će često CDC te podatke objavljivati.

NHC je donio odluku o prestanku bilježenja slučajeva zaraze i broja umrlih. Desilo se to u vrijeme kada raste zabrinutost zbog nedostatka ključnih informacija otkako je Peking uvelike izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema koronavirusu. Ona je potpuno zatvorila milione građana i oslabila drugu najveću ekonomiju u svijetu.

Komisija četiri uzastopna dana, unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze, nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 u cijeloj zemlji. Desilo se zo prije nego što je potpuno prestala objavljivati podatke. Kina je suzila definiciju za smrti od covida-19, bilježeći samo one koji su umrli od upale pluća izazvane covidom-19 ili zatajenje dišnih organa. To je izazvalo neodobravanje među svjetskim zdravstvenim stručnjacima.

Firma Airfinity iz Britanije, koja se bavi zdravstvenim podacima, prošle je sedmice procijenila da se Kina suočava s više od milion slučajeva zaraze. Kazali su da imaju 5.000 smrti svakog dana.

Službene brojke iz Kine su postale nepouzdane kada se smanjio broj testiranja u zemlji, a Kinu se redovno optuživalo da umanjuje značaj slučajeva zaraza i smrti.

Kineski zdravstveni sistem se nalazi pod velikim pritiskom, pri čemu se od osoblja traži da dolazi na posao čak i u slučaju da su bolesni, a ponovno se upošljavaju i umirovljeni zdravstveni radnici, prema državnim medijima.