Naslovnica Globus Lajčak i Kurti: Barikade na Kosovu je bolje ukloniti dogovorom, a ne...

Lajčak i Kurti: Barikade na Kosovu je bolje ukloniti dogovorom, a ne buldožerima

„Ja sam diplomata i mislim da je mnogo bolji način ukloniti barikade političkim dogovorom nego buldožerima“, poručio je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.
Tačno nedjelju dana od prethodne posjete Prištini, Miroslav Lajčak danas ponovo boravi na Kosovu, a usljed najnovijih tenzija i barikada na čak pet mjesta na sjeveru Kosova.

Situaciju na Kosovu ocjenio je kao veoma tešku, a atmosferu zagrijanom.

„Prošlo je tačno nedjelju dana od kad sam bio ovde i tada sam vam rekao koliko sam sretan što se napokon ne bavimo krizama i rokovima i da možemo da se fokusiramo na pozitivnu agendu odnosa. I evo nas nedjelju dana kasnije, imamo krizu, barikade i veoma tešku situaciju na sjeveru“.

„Ovo nije dobro i ne mislim da možemo da priuštimo da samo čekamo da se nešto loše desi. Tenzije ne pomažu nikome i ne mislim da je iko sretan zbog situacije na sjeveru Kosova“, kazao je u kratkoj izjavi medijima okupljenim ispred zgrade kosovske vlade.

Sa Kurtijem je, kaže, imao dug razgovor, ali detalje nije iznosio jer je „u sred svoje misije“.

Ujedno je najavio i susret večeras sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a, kako bi procijenili situaciju na terenu i pokušali da nađu moguća rješenja.

Na pitanje novinara da li će tražiti od KFOR-a da ukloni barikade, kaže da je on diplomata i misli da je bolje rješenje uklanjanje barikada kao rezultat političkog dogovora.

Sa druge strane, Gabrijel Eskobar očekuje da Srbi sami uklone barikade, ali njihov glas treba da se čuje po pitanju administrativnog rješenja za tablice. Za SAD najvažnija stvar da se uradi jeste formiranje Zajednice srpskih opština, kazao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, dodajući da će SAD predvoditi napore da se to i uradi i to će biti njen doprinos u dijalogu Beograda i Prištine. Na njoj bi trebalo raditi odmah, te bi trebalo da bude na dnevnom redu sljedećih razgovora, poručio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan iz Prištine.

Sastanku Lajčaka i Kurtija prisustvovao je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar kaže da je Kurtiju prenio očekivanja SAD-a o početku razgovora o formiranju ZSO, te izrazio nadu da će se trenutna kriza riješiti brzo.

U međuvremenu se oglasio i Kurtijev kabinet, navodeći da su sastanku prisustvovali i ambasador EU Tomas Sunjog, kao i ambasador SAD-a u Prištini Džefri Hovenijer.

Razgovarali su o trenutnoj situaciji, te postigli zajednički dogovor da se uklone barikade na sjeveru, premda se u saopštenju ne navodi na koji način.

Dvojica zvaničnika sutra će boraviti i u Beogradu, gdje će se sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dolazak Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, najavio je juče šef evropske diplomatije, Žozep Borelj i to upravo govoreći o bezbjednosnoj situaciji na severu Kosova.

Sa druge strane, američki zvaničnik, Gabrijel Eskobar na Kosovu je još od nedjelje, a održao niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima, ali i sa Srpskom listom i civilnim društvom.

Eskobarova posjeta je, kako je juče potvrđeno, dio redovnih aktivnosti, dok je Lajčakova posjeta usljedila nakon novog skoka tenzija na Kosovu odnosno barikada koje traju već četiri dana.

One su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Svemu je prethodilo masovno napuštanje većine kosovskih institucija na severu od strane Srba, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su dodatno podgrijale raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi spriječili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na sjeveru, a usljedila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u peti dan. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je sinoć slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo.