Naslovnica Top vijesti LOŠA VIJEST ZA PENZIONERE: Slijedi redovno povećanje penzija početkom naredne godine, ali...

LOŠA VIJEST ZA PENZIONERE: Slijedi redovno povećanje penzija početkom naredne godine, ali iznos je mizeran!

Ako ne dođe do promjena, penzionerima se ne piše dobro, jer, kako sada stvari stoje, izračun za redovno usklađivanje je takav da bi penzije mogle biti uvećane za svega pet posto!

Početkom naredne godine, penzioneri mogu računati na akontativno povećanje penzija ali u vrlo skromnom iznosu, prvenstveno zbog skromnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U tekućoj, 2023. godini, penzionerima su dva puta uvećane penzije: najprije za 16,25 posto, a potom vanredno za još 3,9 posto. Sveukupno, penzije su za vrijeme Vlade Fadila Novalića, u posljednjoj godini njegova mandata uvećene za 20,15 posto.

U prvoj godini mandata premijera Nermina Nikšića, penzije će također biti uvećane ali u iznosu ne većem od 5 posto za cijelu godinu! To je prognoza predsjednika Saveza penzionera Redže Mehića koji je za Dnevni avaz kazao da raste zabrinutost među penzionerima “zbog toga što parametri prema kojima se vrši izračun trenutno ne obećavaju”.

Naime, za redovno usklađivanje penzija potrebni su podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za 2023. godinu.

Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daje iznos usklađivanja.

“Ti parametri nam ne idu naruku. Stopa BDP-a je vrlo niska, a, s druge strane, indeks potrošačkih cijena izračunava se na osnovu reprezentativne liste od 600 proizvoda, od brodova, vozova, vozila, do šećera, mlijeka i jogurta. Zbog toga tražimo da drugi parametar bude indeks kretanja hrane”, pojasnio je Mehić.

Ako ne dođe do promjena, penzionerima se ne piše dobro, jer, kako sada stvari stoje, izračun za redovno usklađivanje je takav da bi penzije mogle biti uvećane za svega pet posto!