Naslovna Biznis Malinari najavljuju proteste: “Otkupna cijena ne može da bude niža od 8...

Malinari najavljuju proteste: “Otkupna cijena ne može da bude niža od 8 KM”

Iako je berba malina davno završena u Republici Srpskoj kod pojedinih otkupljivača još nije poznata otkupna cijena maline. Malinari sa područja ovog entiteta najavljaju proteste.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet“ za područje Srebrenice, Bratunca i Milića, Ivan Stojanović kaže da će, ukoliko pojedine hladnjače ne saopšte otkupnu cijenu maline do 5. novembra, izaći na proteste.

Zahtjevi malinara
“Održali smo sastanak na kojem su bili proizvođači maline i rekli su nam da su nezadovoljni, naglašavajući da je potrebno zauzeti stav oko otkupne cijene. Njihov stav je da cijena maline treba iznositi najniže 8 KM. Otkupljivačima smo dali rok do 5. novembra da izađu sa cijenom, a da ne bude ispod 8 KM”, ističe Stojanović.

Ukoliko ne bude prihvatljiv zahtjev malinara, kako najavljuju, protest će biti održan u Bratuncu.
“Naši zahtjevi su minimalni”, poručuje malinari.

Naglašava da bi proizvođači voljeli da dođe do dogovara između otkupljivača i proizvođača maline.

U okruženju cijena od 9 do 10 KM
Podsjetimo, i tokom septembra mjeseca pojedini otkupljivači maline na području Bratunca i Srebrenice su utvrdili otkupnu cijenu za ovogodišnju berbu.

Naveli su tada da će ovogodišnja cijena maline će iznositi 8,5 KM po kilogramu.

“Što se tiče nas malinara mi nismo zadovoljni otkupnom cijenom, očekivali smo da cijena bude kao u okruženju od 9 do 10 KM. Hladnjačare možemo malo da razumijemo, jer kažu da nemaju tržište i da još niko u BiH nije izašao s otkupnom cijenom”, naveli su tada.