Naslovna Top vijesti MUP RS pokrenuo postupak protiv imama zbog “širenja mržnje prema SPC”

MUP RS pokrenuo postupak protiv imama zbog “širenja mržnje prema SPC”

MUP Republike Srpske informisao je Okružno javno tužilaštvo Prijedor o govoru mržnje. Naime, kako se navodi u zvaničnom saopćenju pokrenut je postupak protiv imama zbog navodno širenja mržnje prema SPC.

Pokrenut postupak protiv imama
U saopćenju je istaknuto da su policijski službenici Policijske uprave Prijedor su po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje.

“I iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor. I u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje cilju dokumentovanja navedenog.

Za davanje više informacija nadležno je Okružno javno tužilaštvo Prijedor”, saopćeno je iz MUP-a RS.

Podsjetimo, govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amira efendije Mahića objavljen na YouTubu. Lavina komentara je pristizala. Govor je je ocijenjen skandaloznim. Veoma brzo je postao privatan i ne može mu se pristupiti putem ove platforme.

Govor imama
U govoru, baš na dan Svetog save, kojeg poštuju pravoslavci, imam je rekao:

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?. To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima… S druge strane je utemeljenje na fašizmu”.