Naslovnica BiH Muriz Memić: Od Inzka tražim da pomete bandu na čelu sa Dalidom...

Muriz Memić: Od Inzka tražim da pomete bandu na čelu sa Dalidom Burzić

Novi protestni skup “Pravda za Dženana” okupio je večeras na Trgu djece Sarajeva prijatelje i sugrađane tragično stradalog mladića Dženana Memića, koji su još jedanput iskazali podršku porodici Memić u nastojanjima da dođu do pravde za svog sina.

Pred nekoliko stotina građana Sarajeva izašao je Dženanov otac Muriz Memić koji je naglasio da će borba za pravdu biti nastavljena, te se zahvalio Visokom predstavniku Valentinu Inzku koji je u Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo slučajeve Memić i Dragičević.

– Zamolio bih Inzka da iskoristi ovlasti i da pomete bagru u Tužilaštvu KS na čelu s Dalidom Burzić. Stranci su jedini koji nam mogu pomoći, a ja već godinama pokušavam dokazati kriminal u Tužilaštvu i MUP-u KS. Dobio sam prijavu zbog nenajavljanh protesta, ali neću zbog toga odustati – kazao je večeras Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da sudski postupak presporo teče i odbrana još uvijek nije dobila žalbu Tužilaštva KS što usporava proces slanja slučaja s Kantonalnog suda u Sarajevu na nadležni Vrhovni sud FBiH.

– Slučaj bi bio jednostavan da postoji vladavina prava. Vode se parcijalne istrage i drastično se krši Ustav BiH, zakoni i međunarodne konvencije. Kompletna farsa sporo teče samo da bi se dobilo na vremenu – izjavio je Feraget.

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana obraćajući se javnosti kazala je da želi istinu i pravdu za svog brata, da je u ovoj državi nešto truhlo, te da izlaze simbolično na ulicu na Dan potpisivanja Dejtona.

– Trpim uvrede od vodećih ljudi Ilidže. Bićemo do kraja dostojanstveni i nećemo odustati, jer sjećanje na Dženana nam to ne dopušta, rekla je Arijana.

Danas je Policijska stanica Centar podnijela zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Muriza Memića jer je 5. oktobra organizirao okupljanje građana, a prethodno nije podnio prijavu za njegovo održavanje.

U svom zahtjevu koji je potpisao Vahid Bakija, komandir Druge policijske uprave, navodi se da je Memić prekršio Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, državno tužilaštvo otvorilo je predmet o ubistvu Dženana Memića, ali do danas nije poznato u kojoj je fazi istraga, da li su pozivani svjedoci i članovi porodice da daju iskaz.

Suđenje koje se vodilo za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja za šta su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za porodicu Memić od samog početka je bila farsa. Već dvije godine i devet mjeseci tvrde da je Dženan ubijen, kao i da jedini svjedok od te noći Alisa Mutap koja je bila s njim u društvu zna šta se dogodilo.

Seferovići su 16. jula prvostepenom presudom oslobođeni, a Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da nije bilo saobraćajne nesreće kao i da povrede koje je Memić imao ne odgovaraju tipičnim povredama koje pješak dobije pri naletu automobila ili vozila.