Naslovna Top vijesti Načelnik Sektora uniformirane policije KS o napadu na Ilidži: Državljani Srbije pravili...

Načelnik Sektora uniformirane policije KS o napadu na Ilidži: Državljani Srbije pravili incidente prije početka turnira

igurnosna situacija u Kantonu Sarajevo bila je tema emisije Polis na TVSA zbog incidenta koji se dogodio na turniru na Ilidži.O svemu je govorio i načelnik Sektora uniformirane policije kantonalne Uprave policije Džafer Hrvat.

Na pitanje je li zabrinjavajuće da 48 sati nakon incidenta na Ilidži jako malo zvaničnih informacija dolazi do javnosti, on je kazao:

“Informacije koje ja mogu podijeliti sa javnosti dobrim dijelom su već poznate. Neke informacije u interesu istrage nisam u mogućnosti podijeliti. Ono što je nama prijavljeno jeste incident koji se desio na teritoriji općine Ilidža. Na što smo odreagovali, odnosno osigurali adekvatan odgovor u skladu sa zakonom. Potom, identifikovali i lišili slobode 10 lica.

Pod nadzorom Tužilaštva ćemo u potpunosti prosvijeliti taj događaj. Jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostavne informacije koje imaju možda različite motive. Da se dvostrana priča čuje na početku i da se ima strpljenja.
“Mi smo u dokumentovanju ovog incidenta došli do informacija da je bilo još incidenata koji su prethodili tome koji su pravili državljani Srbije koji su bili učesnici turnira ali nama to nije prijavljeno, dakle naknadno smo došli do informacije”, dodao je Hrvat.

Hrvat zaključuje da je Zakonom o javnom okupljanju jasno podcrtana odgovornost organizatora/voditelja okupljanja.

“Uprava policijskog MUP-a KS ostaje opredijeljenja da provodi zakon i da osiguravamo građanima KS uslove dostojne življenja”, kazao je Hrvat, načelnik Sektora uniformirane policije.