Naslovna Biznis NADINA ARNAUTOVIĆ KUPILA DIONICE POBJEDE ZA 500.000 KM

NADINA ARNAUTOVIĆ KUPILA DIONICE POBJEDE ZA 500.000 KM

Nadina Arnautović kupac je oko 10 posto dionica kompanije Pobjeda Tešanj za oko pola milona KM, izvještava BiznisInfo.ba na osnovu osvježene liste dioničara ove kompanije. Dionice je prodao Ibrahim Hozić.

Podsjetimo da je ova transakcija obavljena u četvrtak putem Sarajevske berze.
Na stranici Hifa Petrola Arnutović je navedena kao osoba zadužena za investicije ove kompanije.
Hifa Petrol je najveći dioničar Pobjede sa preko 17 posto udjela. Dionice imaju i Ahmed Ahmetlić (11,6 posto) i Muharem Ahmetlić (10,2 posto). Ahmetlići su vlasnici Hife.

Hifa Petrol je nedavno objavila ponudu za puno preuzimanje Pobjede, ali većina dioničara nije prihvatila njihovu pondu.
Pobjeda je uspješna tešanjska fabrika pumpi i prečistača.

Osnovni proizvodni program Pobjede su pumpe za ulje i vodu teretnih vozila i setovi rezervnih dijelova pumpi, a kao dopunski proizvodni program čini: pumpe za ulje i vodu putničkih vozila, hidraulične pumpe (pumpe visokog pritiska), elemente kočionoih sistema, dijelove pumpi, dijelove traktora i drugih transportnih uređaja, klizne prstenaste zaptivače, zupčanike, komplet prečistače ulja, kao i usluge mašinske i termičke obrade, transporta i špedicije.

Tvornica je bila vodeći proizvođač ovih proizvoda u bivšoj Jugoslaviji, isporučujući originalne dijelove kupcima kao što su Daimler Benz i MAN u Njemačkoj, IVECO u Italiji, IMR u Jugoslaviji itd.

‘Pobjedino’ tržište je uglavnom izvan BiH. Trenutno se pumpe za motore prodaju kao rezervni dijelovi. Sadašnja tržišna strategija tvornice je da udovolji tražnji za rezervnim dijelovima u cijelom svijetu, a da aktivnosti usmjeri i na trziste prve ugradnje. Trenutno Pobjeda ima isporuke prema proizvođačima motora za prvu ugradnju kao sto su Turk traktor u Turskoj, UTB u Rumuniji, Agromehanika u Sloveniji.

Tvornica trenutno proizvodi cca 90 tipova pumipi za ulje i isto toliko pumpi za vodu, programa Mercedes-Benz, IVECO, Deutz, MAN, Perkins, SCANIA, UTB, FAMOS i IMR-Beograd. Glavni kupci su prodavci dijelova za motore u Njemačkoj, Egiptu, Turskoj, UAE, Južnoj Africi, Sloveniji i Italiji. Proširenje tržišta obuhvata i proizvođače traktora i kamiona u republikama bivše Jugoslavije.