Naslovna Top vijesti Najavljuje li Novalić poskupljenje struje tako da ne izazove uznemirenje javnosti?

Najavljuje li Novalić poskupljenje struje tako da ne izazove uznemirenje javnosti?

Prije 15-tak dana, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je izvjesno poskupljenje struje u FBiH. U RS-u je od 1. januara je za građane skuplja struja, ali neizvjesno je koliko će to povećanje biti u Federaciji.
Građani Federacije Bosne i Hercegovine u budućnosti će više novca izdvajati za električnu energiju, tako je najavljeno. Koliko će povećanje iznositi i kada će struja poskupjeti još nije poznato. Sigurno da to neće biti u naredna dva mjeseca jer zahtjeva za povećanjem za sada nema. Kompletna procedura traje 60 dana.

“U ovom trenutku FERK nije zaprimio nijedan zahtjev za korekcije cijena električne energije. Ni od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, niti od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.”, saopštila je glasnogovornica FERK-a Ines Kujundžić.

Prema najavama resornog ministra Nermina Džindića, tokom 2023. zahtjev za korekciju cijene struje trebao bi doći, i to iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

“Kalkulacije govore da bi ta cijena trebala ići prema gore. Naravno, tu su odgovorne osobe – Upravni i Nadzorni odbor, Skupština i svi drugi. Nadam da će u 2023. doći do stabilizacije cijena i na globalnom, i na evropsko tržištu, tako da ćemo spram tog poremećaja i mi morati reagovati.”, izjavio je Nermin Džindić, za BHRT prije 15-tak dana.

Iz EP HZHB-a jasni po pitanju cijena, za sada neće biti podnošenja zahtjeva.

“Nismo podnijeli zahtjev našem regulatoru za povećanje cijena, tako da će cijene kućanstvima ostati iste. Kad je u pitanju gospodarstvo, tu odluku donosi Vlada FBiH. Vlada je donijela odluka kojom je limitirala poskupljenja na maksimalno 20 posto.”, izjavila je glasnogovornica EPHZHB Marija Buntić.

Ono što je sigurno jeste da u Federaciji neće biti uvedene blok tarife kao što je to sada slučaj u RS-u jer je FERK odbio takav prijedlog.

Građani su s razlogom u strahu od novih poskupljenja. Veliki nameti, poskupljenje hrane i ostalih neophodnih stvari za život dovoljan su razlog za nezadovoljstvo građana u slučaju poskupljenja struje u FBiH jer je električna energija roba koju ne uvozimo i trebala bi biti javno dobro svih građana ove države.

Aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić sinoć je govorio o aktuelnim planovima za narednu godinu, mogućim poskupljenjima i izazovima sa kojim se Vlada FBiH suočila i suočava u svom radu. Kako je poručio građanima tokom gostovanja na Hayat TV, sada plaćaju struju mnogo jeftinije nego što bi trebali. Da li Novalić time najavljuje povećanje cijene struje iako za to nema “opravdane” potrebe ?

Naime, u svom gostovanju pojašnjavao je da je električna energija tržišna kategorija. Da bi “smirio” javnost pojasnio da “neće upasti u zamku da je poskupe svima” ?

“Obavještavam građane da je naša cijena struje gotovo dvostruko manja od proizvodne cijene. Proizvodna je 54, a mi je građanima prodajemo za 32. U tom smislu nekih 200, 300 pa i 400 miliona godišnje potpomažemo građane kroz jeftiniju struju. Ako želimo trajno imati struju, morat će biti skuplja. Ona je tržišna kategorija. Ali nikad nećemo pasti u zamku da je poskupimo svima. Naime, u principu će je u nekom periodu neka Vlada poskupiti svima, ali je vratiti onome koji ne može platiti. U budućnosti će ova cijena struje ostati za građane koji troše do nekog prosjeka. Njima neće poskupiti struja. A onima koji troše preko prosjeka, oni koji se griju na struju, koji npr. imaju restorane… oni će morati plaćati skuplje”, pojasnio je Novalić.

Ekonomski analitičar Draško Aćimović je za Buku analizirao šta će zapravo za građane BiH značiti poskupljenje struje.

“Po podacima je već blizu polovine stanovnika na ivici preživljavanja zbog niskih primanja i neophodno je što hitnije reagovati, jer će i struja poskupiti, što će povući novi rast cijena ili zadržavanje u najboljem slučaju na istom nivou, jer su gorivo i gas pojeftinili. Velikih smanjenja cijena, bez sinhronizovanog rada na svim nivoima unutar BiH, ne treba očekivati. Možemo, sa usaglašenim akcijama i uz podršku svih političkih struktura, uzeti pod kontrolu rast cijena i iskontrolisati dalja poskupljenja, ali ponavljam mora se početi što prije sa aktivnostima jer već plaćamo veliku cijenu nerada, neznanja i odustva odgovornosti”, jasan je Aćimović za Buku.