Naslovnica BiH Nakon agencija za lijekove, Dodik pravi sljedeći korak. Stigala je odluka kojom...

Nakon agencija za lijekove, Dodik pravi sljedeći korak. Stigala je odluka kojom se ‘otcjepljenje’ nastavlja

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u vladi entiteta RS Boris Pašalić potpisao je 18. oktobra odluku kojom daje uputstva o aktivnostima koje treba poduzeti kako bi se preuzele ovlasti od Kancelarije za veterinarstvo, Agencije za obilježavanje životinja i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, piše politicki.ba.

U dopisu on navodi da su sve te državne institucije “neustavno preuzete” od entiteta RS, te nalaže aktivnosti na formiranju svojih institucija.

Pašalić, dalje, nalaže formiranje uprave za sigurnost hrane i veterinarstvo RS, te izmjene Zakona o veterinarstvu RS, Zakona o hrani, Zakona o republičkoj upravi i Budžeta entiteta RS, kako bi se osigurala sredstva za rad novouspostavljene jedinice unutar Ministarstva poljoprivrede.
Nakon Oržanih snaga, Obavještajno sigurnosne službe, Državne agencije za istrage i zaštitu, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje, režim Milorada Dodika nastavio je s aktivnostima na de facto otcjepljenju i kroz ovaj akt koji je potpisao Pašalić.

On, kako stoji u dokumentu u posjedu politicki.ba, najavljuje i zapošljavanje novih ljudi u birokratiji, te kupovinu servera i programa za praćenje kvaliteta i sigurnosti hrane…

Ne treba sumnjati da su i neka druga ministarstva i ministri entiteta RS potpisali slične akte iz svoje nadležnosti.

No, akt ministra Pašalića predstavlja teško krivično djelo, te su pravosudni organi na potezu.