Naslovna BiH NAKON IZLASKA IZ DRŽAVNE VLASTI Hoće li NES i SBiH isporučiti SDA-u...

NAKON IZLASKA IZ DRŽAVNE VLASTI Hoće li NES i SBiH isporučiti SDA-u četvrtog delegata u Domu naroda BiH

Od sinoć se postavlja pitanje šta je konkretni razlog izlaska NES-a i SBiH-a iz državne vlasti, piše Raport.

Kao zvanični razlog Nermin Ogrešević i Semir Efendić naveli su Milorada Dodika.

Nikome ko i površno prati politiku nije jasno šta se to desilo pa je Dodik sad drugačiji u odnosi na ranije i kakve su (naivne?) iluzije imali ova dvojica?

No, dolaskom novih informacija razilazi se i magla koja je skrivala prave razloge.

NES i SBiH imaju jednog zastupnika u Državnom parlamentu pa njihov zvanični izlazak iz ove većine ne znači ništa. U suštini, radi se o predstavi za javnost kojom se ustvari pravdaju pred SDA-ovom propagandom.

Kako na državnom nivou nisu bitni, NES i SBiH će sad svoju poziciju koristiti da dižu sebi cijenu na federalnom nivou.

A čini se da je iza cijele ove pomutnje stoji – Željko Komšić.

Kako je Raportu rečeno, Komšić ustvari Semira Efendića koristi kao daljinski upravljač i preko njega pokušava iziritirati Osmorku i poljuljati ovu koaliciju.

Efendić je još prije izbora potpisao sporazum sa Komšićem po kojem će SBiH podržati njega kao kandidata za Predsjedništvo BiH. I ta saradnja se nastavila.

Komšić sad koristi svoj autoritet koji je izgradio nad Efendićem, te ga instruira i ‘savjetuje’ da nije ‘pametno ići sad s Dodikom’. Efendić naravno nije ispuio da se iščupa iz komšićevske demagogije, nego je njom očito zarazio i samog Ogreševića.

Jer, sam Komšić, što dokazuje i trenutni sastav Vijeća ministara, nema nikakvih problema da sarađuje sa navodno mu mrskim Miloradom Dodikom.

S druge strane, Komšić je navodno spreman riješiti i gorući problem NES-a – Vladu Unsko-sanskog kantona.

NES, koji je do sada suvereno vladao Krajinom, sad ima probleme da sastavi vlast.

To bi im uspjelo kada bi im se DF priključio, ali zajedno sa SDA. I navodno su već ostvareni neki kontakti.

No, SDA i DF će tražiti nešto zauzvrat. A to je navodno četvrti delegat u Domu naroda BiH.

Prema ovim informacijama koje je dobio Raport, SBiH i NES bi mogli izglasati SDA-u i DF-u četvrtog delegata Domu naroda BiH u Klubu Bošnjaka. Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, i SDA dobije četvrtog delegata u Domu naroda BiH, time bi SDA, kao i SNSD, imala kontrolni paket.

Time bi faktički bile potvrđene sve ranije teorije po kojima su ove stranke, prije svega SBiH, ubačeni elementi. Ovakva ‘izdaja’ svakako bi urušila kompletan dogovor. Pa i onaj za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Ali, bar za sada, iz NES-a i SBiH-a ubjeđuju kolege iz Osmorke da ostaju pri dogovorima za Federaciju BiH i da neće razigravati sa SDA.