Naslovna Magazin Nakon što su se pojavile “realne” fotografije Ivane Knoll sa plaže: Evo...

Nakon što su se pojavile “realne” fotografije Ivane Knoll sa plaže: Evo koju aplikaciju koristi za uređivanje Hrvatica

Nakon što se pojavila slika Ivane Knoll sa plaže, brojni se ovih dana pitaju: Koju aplikaciju za uređivanje slika koristi?

Na to pitanje prilično je teško odgovoriti budući da većina influencerica i influencera za uređivanje slika koristi nekoliko vrsta aplikacija. Neke aplikacije popravljaju boje i svjetlo, neke peglaju “mane” na tijelu, dok neke uređuju izgled lica.

Definitivno najpopularnija aplikacija za uređivanje lica posljednjih godina među influencericama i običnim ženama Instagrama zove se FaceApp. FaceApp se počeo masovno koristiti posljednje četiri godine te je 2022. godine imao 33 miliona korisnika.

FaceApp nije besplatan. Aplikacija košta 40 dolara za jednu godinu i osam dolara za jedan mjesec. Svom je vlasniku, bogatom Rusu Jaroslavu Gončarevu, donijela 80 miliona dolara zarade u 2022. godini.

FaceApp je aplikacija idealna za osobe koje se ne znaju služiti Photoshopom. Korištenje FaceAppa je vrlo jednostavno – u aplikaciju se učita fotografija s vidljivim licem, a aplikacija zatim nudi nekoliko filtera u kojima se mijenja izgled i struktura lica. Većina fotografija koje vidite na profilima influencerica prošla je kroz FaceApp.