Naslovna Globus NARKODILERI “Kuriri” iz BiH bili zaduženi za prebacivanje droge iz Slovenije u...

NARKODILERI “Kuriri” iz BiH bili zaduženi za prebacivanje droge iz Slovenije u Austriju

Mediji prenose da su glavni kuriri bili braća iz Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je uhapšen u Gornjoj Austriji još u novembru mjesecu

Izlaze novi detalji o velikoj raciji slovenačke i austrijske policije, a tokom koje je razbijena velika međunarodna kriminalna grupa koja je trgovala narkoticima i oružjem na području Slovenije, Austrije i Italije.
Još ranije su mediji prenijeli da je lider kriminalne organizacije bio 31-godišnji državljanin Slovenije koji je blisko sarađivao sa 34-godišnjim Slovencem, koji je živio u Bosni i Hercgovini.

On je djelovao iz Bosne i Hercegovine odakle je uspostavio kurirsku službu koja je drogu preko Slovenije prebacivala u Salzburg i ostatak Koruške, pišu Nezavisne.

“Oni su novac i drogu bukvalno prebacivali planinskim putevima, primjera radi, preko starog, nekadašnjeg graničnog prelaza Loiblpas. Takođe, ti kuriri su dobro pratili granične patrole, pa su tačno znali gdje se koja nalazi. Ukoliko bi im situacija to dozvolila, oni bi drogu prebacivali i preko graničnog prelaza Seebergsattel”, prenose austrijski mediji.

Kada bi droga došla do Salzburga, uglavnom su je “rasturali” po pabovima i bordelima.

Mediji prenose da su glavni kuriri bili braća iz Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je uhapšen u Gornjoj Austriji još u novembru mjesecu. Prema pisanju slovenskih medija, u istoj akciji na području Slovenije policija je tokom pretresa pronašla i zaplijenila više od pola miliona eura u gotovini.

Podsjetimo, epilog ove racije je 49 osumnjičenih, koji se terete za više od 200 krivičnih djela.