Naslovna Top vijesti Nelogičnosti u Zavodu za javno zdravstvo FBiH: Može li ili ne može...

Nelogičnosti u Zavodu za javno zdravstvo FBiH: Može li ili ne može flaširana voda imati bakterije?

Nakon saopćenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o spornoj flaširanoj vodi primjetne su nelogičnosti, a koje se odnose na sadržaj i količinu bakterija u ovoj vodi.
Kako je prenijela FENA, u Zavodu su na konferenciji za novinare 17. novembra istakli da su u sedam od 70 uzoraka flaširane vode pronađene bakterije koje ne smiju biti u vodi. Između ostalih, to su ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.
Međutim, u jučerašnjem (9. decembar) saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH je naglašeno da “pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje”.
S druge strane, uz saopćenje je novinarima dostavljen zavodov izvještaj monitoringa flaširanih voda u kojem je istaknuto:

“Sedam uzoraka nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima zbog prisustva pseudomonasa (četiri uzorka), ešerihije koli (tri uzorka). U jednom uzorku su, osim pseudomonasa, izolirane i fekalne streptokoke”.
S obzirom na prethodno navedeno, Zavod treba javnosti obrazložiti i to da li flaširana voda može sadržavati spomenute bakterije ili ne može sadržavati spomenute bakterije? Ako može, u kojoj količini, tj. koja količina (ni)je opasna po zdravlje?

Izostaju odgovori na ključna pitanja

Podsjećamo, u saopćenju je izostala ključna informacija, a to je u vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije. U ovoj ustanovi smatraju da nisu nadležni da objave ovaj podatak, jer njihove “ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove”. Ta inspekcijska uprava je Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) iz koje su ranije saopćili da oni nisu nadležni da objave taj podatak, već da je za to nadležan onaj ko je radio monitoring vode – Zavod za javno zdravstvo FBiH. Po kojoj osnovi Zavod nije nadležan da objavi ovaj podatak do kojeg je sam došao?
Nisu kazali da li je tačno da samo uski krug zaposlenika ovog zavoda zna u kojoj flaširanoj vodi su bile bakterije kojih nije smjelo biti. Ovaj navod nije potvrđen, ali nije ni demantovan. Ako je istinit, onda trebaju obrazložiti zašto je to tako i da li je to uobičajno, propisano djelovanje ili nije. Ako nije, zašto se tako postupalo.

Nisu kazali kako su konstatovali da “pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po zdravlje”. U saopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH su izostali podaci o tome kolika je pojedinačno ta količina za svaku bakteriju u svakom od sedam spornih uzoraka flaširane vode.

Nisu kazali da li je istinito da su uzorci uzimani na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta, dakle, u dijelu države u kojem institucije FBiH nemaju nadležnosti. Ni ovaj navod nije potvrđen, ni demantovan, osim što je navedeno da uzorci uzimani na području FBiH.

Nisu kazali da li su sporne flaširane vode povučene sa tržišta ili nisu, odnosno nije demantovan navod da nisu povučene sa tržišta, iako su prvobitno tvrdili da jesu povučene. U ovom zavodu su samo istakli da su 18. oktobra FUZIP obavijestili kako bi se proveo “pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama”.

Podsjećamo, prema saznanjima Klix.ba, povlačenje sa tržišta se nije desilo. Da bi neki proizvod bio povučen, to mora uraditi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u koordinaciji s nadležnom inspekcijom. Kako saznajemo, ni agencija, ni inspekcija nisu bile uključene u to. Kada je potrebno uraditi opoziv nekog proizvoda sa tržišta, onda to mora biti u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine te javno objavljeno, ali to nije urađeno. Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane, na kojoj se objavljuju informacije o povučenim proizvodima, nije objavljeno da su povučene i flaširane vode.

Odgovore na istaknuta pitanja jučer smo uputili Zavodu za javno zdravstvo FBiH i objavit ćemo ih naknadno ako ih dobijemo.

Trosedmična šutnja u Zavodu za javno zdravstvo FBiH o ovim pitanjima stvorila je veliku sumnju i nepovjerenje javnosti u ovu ustanovu. S obzirom na to da su u spomenutom saopćenju izostali odgovori na ključna pitanja, sumnja i nepovjerenje će se dodatno produbiti. Zavodovo saopćenje se može sažeti u sljedećem: “Voda nije puno onečišćena, voda je malo onečišćena”. To je poruka državne ustanove nakon što smo mu uputili dva pismena upita (18. i 28. novembra), brojnih telefonskih poziva i velikog pritiska javnosti.

Opisano postupanje ove ustanove navodi na vrlo utemeljenu sumnju da je počinjeno više krivičnih djela, jer se uskraćuju informacije značajne za javno zdravlje te se time građani potencijalno dovode u opasnost. Osim toga, a s obzirom na nepovjerenje u javnosti, u nezavidan položaj dovode se proizvođači čija flaširana voda nije sporna.

Na to što Zavod za javno zdravstvo FBiH nije objavio ključne podatke nije reagovala niti jedna druga institucija, osim Ombudsmena za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine. Od političkih stranaka reagovali su entitetski parlamentarac SBiH-a Admir Čavalić koji je uputio zastupničko pitanje i NS koji je također zatražio da se objavio u flaširanoj vodi kojih proizvođača su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti.
klix.ba