Naslovnica Biznis NEMOJTE OVO POKAZIVATI DODIKU: Sarajevo ekonomski jače od cijele Republike Srpske!

NEMOJTE OVO POKAZIVATI DODIKU: Sarajevo ekonomski jače od cijele Republike Srpske!

Ubjedljivo najviše novca, obrće se u tri općine Sarajevskog kantona – Novi Grad, Ilidža, Centar – ukupno 9,5 milijardi KM, što je za oko 1,4 milijarde više nego u svim općinma Republike Srpske zajedno. Najviše novca u RS obrće se u Banjoj Luci a najmanje u općinama Istočne Hercegovine koja je pred ekonomskim kolapsom.

Mjereno prema potrošnji koja se evidentira preko fiskalnih računa, Sarajevo je ekonomski znatno snažnije od svih općina Republike Srpske.

Pod Sarajevom se podrazumijevaju samo četiri gradske općine – Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad – gdje je evidentiran ukupni promet za deset mjeseci ove godine preko fiskanih uređaja od 8,5 milijardi KM, dok je promet u svim opština RS 8.051.660.358 KM.

Inače fiskalni promet svih devet općina Sarajevskog kantona -Ilijaš, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad i Vogošća premašuje 16 milijardi KM.

Najviše novca u RS obrće se u Banjoj Luci, čiji je desetomjesečni promet 2,2 milijarde KM, a najmanje u općinama Istočne Hercegovine koja je pred ekonomskim kolapsom.

Na drugom mjestu je Bijeljina s prometom od oko 900 miliona KM, dok je na trećem mjestu Prijedor s desetomjesečnim prometom od oko 430 miliona KM.

Banja Luka ima skoro tri puta više stanovnika nego sarajevska općina Ilidža, pa ipak ova sarajevska općina obrće 1,5 puta više novaca od najmnogoljudnijeg grada u RS, piše Slobodna Bosna.

Najmanje novca u RS-u vrti se u općinama istočne Hercegovine, od Foče i Kalinovika preko Gacka, Nevesinja, Ljubinja i Bileće do Trebinja. Među tim općinama najjači je grad Trebinje s desetomjesečnim prometom od svega 256 miliona KM, što je 4 puta manje od prometa koji je tokom deset mjeseci registriran u Visokom, ili Gradačcu, Živinicama, Posušju…

Deset ekonomski najjačih općina u BiH:

Novi grad Sarajevo – 3,7 milijardi KM
Ilidža 3,3 milijarde KM
Tuzla 2,7 milijardi KM
Mostar 2,6 milijardi KM
Centar Sarajevo 2,5 milijardi KM
Banja Luka 2,2 milijarde KM
Zenica 2,1 milijardu KM
Tešanj 1,7 milijardi KM
Široki Brijeg 1,3 milijarde KM
Gračanica 1,09 milijardi KM
Još dvije općine, obje iz Federacije BiH, bilježe promet veći od jedne milijarde KM – Lukavac i Visoko.