Naslovna Top vijesti Nezadovoljni radnik nasrnuo na Edina Fortu, premijer KS “pobjegao” sa skupa

Nezadovoljni radnik nasrnuo na Edina Fortu, premijer KS “pobjegao” sa skupa

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo u 10 sati počeli su protesti radnika iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva, u organizaciji Koordinacije osam sindikata.
Kako su rekli, na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo i šalju upozorenje Vladi KS da radnicima vrati dostojanstvo.

Njihovi zahtjevi su poštivanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plaće radnicima u 2023. godini i isplatu jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

– S obzirom da je Vlada KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom odbacila zahtjeve sindikata za dodjelu jednokratne novčane pomoći po Uredbi Vlade FBiH kao i povećanje osnovice za 2023. godinu, protestni skup se održava s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS u vezi s pitanjima poštivanja sindikata kao socijalnih partnera – kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Premijer KS Edin Forto došao je na proteste radnika uposlenih u javnoj upravi u KS. Međutim, kada je pokušao prići predstavnicima medija, kako bi se obratio javnosti, jedan od nezadovoljnih radnika je nasrnuo na njega.

Zahvaljujući brzoj reakciji pripadnika redarske službe spriječen je veći incident, a nezadovoljni radnik je udaljen od Forte.
Od kada se pojavio na mjestu okupljanja nezadovoljnih radnika, Fortu su pratili povici “Odlazi, odlazi…” i “Forto, pare na sunce”