Naslovna Top vijesti Nije dugo čekao na reakciju: Iz Ambasade SAD odgovorili na optužbe Bakira...

Nije dugo čekao na reakciju: Iz Ambasade SAD odgovorili na optužbe Bakira Izetbegovića

– Sjedinjene Američke Države podržavaju snažan Ured visokog predstavnika koji neovisnim djelovanjem osigurava provedbu civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma – komentar je to Ambasade SAD za Avaz na izjave šefa dinastije Bakira Izetbegovića koji je nedavno tvrdio da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pod njihovim uticajem te da se Ambasada SAD bavi samo kompromitacijom SDA.

– Ured ima nužnu i ključnu ulogu u osiguravanju funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine i njihovih mehanizama podjele vlasti – naveli su.

Osvrnuli su se i na borbu protiv korupcije u BiH.

– Sjedinjene Države su u više navrata jasno stavile do znanja da je učinak državnih i entitetskih vlada u borbi protiv korupcije u protekle četiri godine bio slab, što je činjenica potkrijepljena svim bitnim indeksima za ocjenu stepena korupcije u BiH.

Dodaju da SAD sankcioniše pojedince ili kompanije samo kada im činjenice pokazu da je pojedinac korumpiran ili podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Kada Sjedinjene Države sankcionišu pojedinca, ili pravno lice, bilo zbog korupcije, podrivanja demokratskih institucija ili angažovanja u antidejtonskim aktivnostima, to čine jer su nam činjenice pokazale da je pojedinac, ili pravno lice, bio uključen u očigledne i ozbiljne radnje. Sankcije su ozbiljne i ne izriču se olako niti se lako ukidaju i nisu zamjena za domaće postupke. Sjedinjene Države snažno podržavaju rad nezavisne policije, tužilaca i sudija koji traže odgovornost u skladu sa zakonima BiH, uključujući i za izabrane zvaničnike – zaključili su iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za BHRT izjavio je da je “visoki predstavnik Christian Schmidt pod utjecajem američke ambasade, te je kazao kako je prije pola godine počela kompromitacija SDA u međunarodnim krugovima.”

– Na raznim sastancima SDA se predstavljala kao korumpirana stranka, pa i javno, izvještaji su se slali i u State Department – rekao je Izetbegović i pozvao ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja da javno kaže ko je to u SDA korumpiran, i zašto se samo bave SDA, a ne strankama koje su destruktivne po BiH poput SNSD-a. Osvrnuo se i na ulogu premijera FBiH Fadila Novalića i kazao kako je njegova uloga u aferi “Respiratori” prenapuhana i da je siguran kako će se na kraju pokazati da Novalić nema nikakve krivice.