Naslovna Top vijesti “Niko iz Vlade nije poduzeo niti jedan korak, spremni smo i na...

“Niko iz Vlade nije poduzeo niti jedan korak, spremni smo i na radikalizaciju protesta”

Slike i svjedočenja sa protesta, o agoniji koju preživljavaju osobe sa invaliditetom obišle su čitav svijet.
Nakon održanih protesta i okupljanja ispred zgrade Vlade Federacije BIH 3. decembra 2022. kada su osobe sa invaliditetom i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju ispostavile 9 zahtjeva i hitno rješavanje statusa poboljšanja položaja ove populacije, niko iz Vlade nije se odazvao na zahtjeve za sastankom i zajedničkom daljem rješavanju pitanja i problema.

Unija osoba i organizacija osoba u Federaciji BiH kaže da su šokirani činjenicom da niko iz Vlade nije poduzeo niti jedan korak, niti izrazio spremnost da krene u realizaciju ovih zahtjeva, što ih, kako navode, navodi na zaključak da ih uopšte ne interesuje katastrofalan položaj u kojem se nalaze osobe sa invaliditetom i djeca sa poteškoćama u razvoju u Federaciji BiH.

“Slike i svjedočenja sa protesta, o agoniji koju preživljavaju osobe sa invaliditetom obišle su čitav svijet. Sa raznih strana dobili smo poruke podrške, razumijevanja i brige za položaj OSI u našoj državi. Jedini kojih se ovo izgleda ne tiče zarađuju platu u zgradi ispred koje smo protestovali. Mi nemamo vremena za čekanje da njima proradi savjest, ukoliko je uopšte imaju! Prinuđeni smo da se hitno obratimo svim međunarodnim faktorima koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kako bi ukazali na poniženje kojim smo izloženi i zatražili podršku u ostvarivanju naših prava”, navode u Uniji odajući da su spremni i na radikalizaciju protesta i korišćenje svih zakonom dozvoljenih sredstava u borbi za njihova prava.

Podsjećaju da su Vladi uputili devet zahtjeva, od čijeg ispunjenja ne odustaju: “Ne interesuju nas obećanja i parcijalna, privremena rješenja. Pozivamo sva udruženja osoba sa invaliditetom i porodica djece sa poteškoćama u razvoju da nam se pridruže jer samo zajedno možemo doći do ispunjenja naših prava!”