Naslovna BiH Nikšić: Kad se razmakne magla dezinformacija građanima će biti jasno da ulazimo...

Nikšić: Kad se razmakne magla dezinformacija građanima će biti jasno da ulazimo u jedan novi period

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da jučer bio važan dan za BiH i to po dva osnova, a da će to biti jasno kad se razmakne magla dezinformacija.
Prvi je što je potpisan sporazum o formiranju vlasti, a drugi dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Po prvi put u historiji, u Parlamentu BiH je potpisan koalicijski sporazum sa preciznim smjernicama, načelima i ciljevima nove vlasti.

Kada se razmakne magla dezinformacija i zlonamjernih tumačenja onih koji se smatraju poraženim postupkom formiranja vlasti na osnovu transparentnog dokumenta, građanima Bosne i Hercegovine će biti jasno da ulazimo u jedan novi period dogovaranja, komunikacije i saradnje na ključnim projektima od interesa za naše ljude”, naveo je Nikšić.

Drugi veliki momenat jučerašnjeg dana je dodjeljivanje kandidatskog statusa.

“Posebne zahvale idu zastupnicima u Evropskom parlamentu iz grupacije socijaldemokrata.

Njihova podrška, praćenje naših stavova i koordinacija aktivnosti koju su pokazali i prilikom nedavnog susreta u Beču je za nas veliko ohrabrenje i značajan oslonac na budućem putu za pristupanje naše države EU.

Posebnu zahvalu dugujem gospodinu Sattleru. Ali i pojedinim dužnosnicima u izvršnoj vlasti država EU, koji su uložili iznimne napore i predstavljali glas Bosne i Hercegovine u EU.

Tu prije svega mislim na pojedince. Naše drugarice i drugove, ali i velike prijatelje Bosne i Hercegovine, poput Tanje Fajon, ministrice vanjskih poslova Slovenije, austrijske socijaldemokrate, te socijaldemokratske zastupnike i članove izvršne vlasti iz Njemačke i Skandinavije”, rekao je Nikšić.

On je dalje naveo da kandidatski status nije zasluga domaćih vlasti.

“Moramo biti svjesni da ovo nije zasluga domaćih vlasti. Ali jeste ogromna šansa budućim vlastima da se umjesto beskorisnih populističkih svađa i prepucavanja okrenemo rješavanju svakodnevnih problema građana i ispunjavanju uslova na EU putu.

Bosna i Hercegovina mora krenuti naprijed. Blokade trebaju i moraju postati stvar prošlosti. Naši ljudi zavređuju bolje. Bosanci i Hercegovci zavređuju zemlju po mjeri njenih ljudi, članicu EU, dinamičnu, progresivnu demokratiju. A ne zemlju svađa, podmetanja i sebičnih interesa pojedinaca”, zaključio je on.