Naslovnica Biznis Njemačka: Transport gasa Sjevernim tokom 2 ne ugrožava nikoga

Njemačka: Transport gasa Sjevernim tokom 2 ne ugrožava nikoga

Njemački regulator ima rok do početka januara da certifikuje gasovod, ali bi odluku mogao donijeti i ranije.
Transport ruskog gasa u Njemačku preko kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2 neće ugroziti snabdijevanje najvećih evropskih ekonomija, ni Evropsku uniju, saopštilo je ministarstvo ekonomije Nemačke, prenosi Tanjug.

Iako je gasovod spreman da isporučuje gas, još nedostaje certifikat Federalne agencije njemačke (gasne) mreže, a analiza ministarstva je ključni uslov da to regulatorno tijelo nastavi proces certifikovanja, prenio je Reuters.

„U svojoj analizi Savezno ministarstvo privrede zaključilo je da izdavanje certifikata ne ugrožava sigurnost snabdjevanja gasom Njemačke i Evropske unije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rok za certifikaciju do januara
Također se predočava da je ministarstvo dostavilo svoju analizu regulatornom tijelu nakon razgovora sa susjednim zemljama EU i dodaje da su Italija, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska, Estonija, Letonija i Litvanija dobile priliku da učestvuju u konsultacijama.

Njemački regulator ima rok do početka januara da certifikuje gasovod, ali bi odluku mogao donijeti i ranije.

Nakon što regulatorno tijelo da svoju preporuku taj dokument se šalje Evropskoj komisiji koja ima rok od dva mjeseca da se izjasni.