Naslovna Top vijesti Novalić za BHRT o mogućem novom mandatu za premijera: To je sada...

Novalić za BHRT o mogućem novom mandatu za premijera: To je sada malo teže pitanje

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine govorio je za BHRT o onome što je njegova vlada do sada uradila, o nome što nije, o suđenju u aferi oko nabavke respiratora, te odgovorio na pitanje o mogućem nastvaku obavaljnja dužnosti premijera Federacije, odnosno novom mandatu.
Uradili smo do sada veoma puno….
Mi smo vlada koja je definitivno došla sa programom i definitivno provodila taj program, i mjerila rezultate. međutim ti rezultati su veoma teško za široke građanske mase teško prihvatljivi i shvatljivi, kazao je Novalić novinaru BH radija 1 Amiru Sužnju.

“Ali ja bih krenu kao opis rezultata, npr. sjećate li se 2015. godine na šta je ova vlada došla. Još uvijek su bile zapaljene zgrade, ove vlade kantona Sarajevo i Tuzla, Predsjedništvo je još uvijek bilo u onoj crnoj boji. Na granicima su bili poljoprivredini koji nisu već tri godine dobili svoje potpisaneugovore za investicije…Na ulicama smo imali borce sa šatorima i imali smo penzionere kojima je penzija kasnila preko mjesec dana i PIO koji je bio praktično pred raspadom. Samo bih rekao: Imamo li to sve sada? Imali smo i ona preduzeća u krizi, sada više nemamo. Sada je je to na određeni način riješeno. To je ustvari najbolji pokazatelj šta smo uradili. Da sada ne govorim o podacima o zaposlenosti koja je sada veća, sedam do osam puta više nego u nekoj drugoj vladi prije, BDP je 7 do 8 puta više narastao, i svi drugi parametri. Pala je vanjska zaduženost, porasli su porezi, mi govorimo o direktnim porezima, indirektnim koji zavise od potrežnje i oni su poralis. Ali direktni porezi kao posljedica ekonomske aktivnosti su porasli gotovo za dvostruko.”

Nije tačno da građani žive lošije nego 2015.
Ja sam rekao da mi sve mjerimo, pa tako da konstatacija da danas građani lošije žive od 2015. nije sasvim tačna, kazao je premijer

“Moglo bi se možda reći za zadnju godinu i po. Jer su tada plate išle sporije nego rast cijena. Taj rast cijena je uvezen ali ne znači da to nije naš problem. Bavili smo se tim puno. Mi ovdje imamo podatkeda je standard rastao konstatntno do prije Kovida. Kovid je bio globalni poremećaj i to je zahvatilo i nas. Svjedoci ste da smo za vrijeme Kovida od svih vlada u BiH uradili najviše. Privredi i nižim nivoima poslali smo preko milijardu da se održe, i održali su se. Svi su se održali u nekom likvidnom stanju. Stanovništvu smo jako puno transfera uradili: penzionerima, nezaposlenima, ugroženih porodica, paketa, civilnih invalida, boraca, preko miion ljudi smo obuhvatili tom nekom jednokratnom pomoći. To nije dovoljno ali je jako puno novca. To je za jednu vladu veoma puno novca i napora i održali smo stabilnost da sve ide tačno u dan.”

Skoro upotpunosti smo ispunili svoju agendu
Došli smo sa zadatkom da uradimo socio ekonomske reforme, jer je društvo socijalno eksplodiralo, istakao je Novalić.

“Mi smo to definirali kroz četiri agende: finansijski zakon, radno pravno zakonodavstvo, socijalni zakoni i fiskalna politika i zakoni. Prve tri smo uradili. Sjećate li se da je bila totalna nelikvidnost kada smo mi došli, niko nikome ništa nije plaćao, sudovi su bili prepuni tužbi, a danas kao da je sve rukom odneseno. Ova vlada je platila dosta tužbi iz radno pravnog zakonodavstva, sve smo to platili i danas nema. Donijeli smo neke on najtežih socijalnih zakona, penzioni zakon koji je ozdravio penzioni fond. Fiskalni zakon koji je trebao uraditi ključnu stvar, a to je smanjenje obaveza od strane FBiH, to nismo uspjeli, nažalost. Poslali smo ga 2018. ali parlament nije smogao snage da ga procesuira.”

U fondu PIO, uvezivanju staža
Premijer je govorio i o penzijskom fondu za koji je rekao da će u budućnosti predstavljati važan stub društva.

“Pitanje PIO fonda biće u narednom periodu sve važnije i važnije jer narod na Balkan u stari, zato smo prenijeli fond na budžet. Penzioni fond je osiguran, a to se vidi jer su penzioneri zadovoljni sa stabilnošću.”

Spomenuo je uvezivanje staža radnicima koji su dostigli nivo za penzionisanje ali zbog ratnih uslova nisu mogli povezati staž i rad u to vrijeme.

“Mi smo to riješili zato što smo povećali budžet i tako smo sanirali recidive prošlosti. Mi smo redovno stavljali na konkurse za prijavljivanje onih koji su dospjeli u do penzije a ne mogu zbog neuvezivanja staža. Uvezali smo do sada šesto do sedam hiljada. Da smo mogli više i da ih je bilo uvezali smo.”

Za sebe i ministricu finansija Jelku Milićević kazao je da su osobe iz realnog sektora i znaju svoj posao.

“Došli smo iz privrede i mi znamo kako se prihodna strana povećava i kako se štedi na rashodnoj. Do nas nije bilo tog osjećaja . Moram odati priznanje ministrici Milićević koja je kao ja odgovorna, dolazi iz tog svijeta, poznaje ekonomiju i radila je u realnom sektoru i to je faktor koji je donio stabilizaciji.”

Blokade i opstrukcije
U prvom mandatu je sve išlo za rukom, istakao je on.

“U Drugom mandatu smo imali opstrukciju iz koalicionog sastava. Onda u produženom mandatu nismo imenovani u parlamentu. radilo smo praktički u istom kapacitetu. Performanse parlamenta da propušta zakone je bila oslabljena. Donekle mogu opravdati parlament da nisu usvojili samo jedan dio agende a prethodni parlament usvojili tri.”

Ta situacija nije bila dobra, i zbog koalicije i opozicije, rekao je premijer.

Saradnja sa Vladom Republike Srpske.
U tehničkom smislu se svi zakoni i mjere harmoniziraju između dvije vlade, kazao je Novalić.

Napomenuo je kako je jedino u federaciji, za razliku od Republike Srpske standard malo veći.

“Kao što je bilo vezano za pelet. Isti dan stupaju na snagu.Oni su donijeli prije sedam dana i stupa na snagu tek sutra, kao i kod nas ioako smo mi juče donijeli odluku ali na snagu stupaju isto. Čak i socijalne prilike smo ravnali, ali kod nas je standard malo veći.”

O suđenju za respiratore i novom mandatu
Ja sam se susreo sa jednom novom praksom, govori Fadil komentarišući suđenje vezano za nabavku respiratora.

“Ne želim o tome ni pričati, praksom kreiranja afera tako da valjda posao ovaj nosi to. Ja nisam došao iz tog svijeta gdje se to radilo, u toj relanoj tvrdoj privredi nema prakse, ništa ne kreirate sve vam je u rezultatima. Ovdje je moguće sve a pričaćemo kada se to sve završi, a završiće se brzo.”

Govoreći o novom mandatu na mjestu premijer kazao je kako ni 2015. niježelio biti premijer. 2009. sam odbio .

“Nikada moj cilj nije bio biti premijer u takom smislu. Ja čitav život imam potrebu da maksimalno pomognem svojoj zajednici, i lokalnoj i regionalnoj i domovini BiH. Tako sam se ponašao cijeli život, uvijek sam imao jaku društvenu komponentu. Došao sam na ovo mjesto jer sam vodio jake kompanije i to je isto kao kad vodiš vladu. Nisam imao ni tad namjeru. SDA i Međunarodna zajednica su to insistirale, neko ko dolazi iz ekonomske sfere. Ja ću raditi u budućnosti gdje moja korist najviše doprinosi društvu i domovini. Tamo gdje ja ocijenim da treba.”

S obzirom na sve okolnosti to je sada malo teže pitanje, čak ste i vi rekli “čak i ako bi”, vi ste ostavili rezervu i ja bih upotrijebio da ostavim rezervu, kazaop je Novalić odgovarajući na pitanje da li bi mogao dobiti još jedan mandat.