Naslovna Top vijesti Obračun hafiza Gološa i Timura Vilića koji za sebe kaže da je...

Obračun hafiza Gološa i Timura Vilića koji za sebe kaže da je ateista: “Znam ti djeda, bio je sa mnom na hadžu; Predavanje morate držati u džamijama”

Hafiz Dževad Gološ i Timur Vilić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke, bili su večerašnji gosti u “Centralnom dnevniku” na Face televiziji.
Tema je bila tribina koju je organizovao hafiz Gološ pod nazivom “Zločin ateizma”.

Sami naziv tribine je podigao veliku prašinu, a Vilić je tražio zabranjivanje ovakvih tribina, pogotovo u javnim institucijama.

Podsjećamo, triibina je održana u Kulturno-sportskom centru Vogošća.

Vilić je večeras rekao između ostalog, da poštuje stavove hafiza Gološa. Tokom gostovanja je nekoliko puta ponovio da je ateista, te da se odrekao islama.

“Ja sam liberalan! Problem je naziv tribine u javnoj instituciji! Ta institucija pripada svim građanima i ideološke tribine ne trebaju da se održavaju u takvim institucijama”, kazao je Vilić.

Gološ: “Ne radi se ni o kakvoj slobodi govora! Vilić je reagovao prije nego što je došlo do predavanja! Na predavanju sam govorio o apstraktnim pojmovima! Govorio sam o zločinu ateizma prema tim apstraktnim pojmovima! Nisam uopšte govorio o ateistima! Predavanje sam završio riječima Alije Izetbegovića: ‘Ima moralnih ateista, ali nema moralnog ateizma!’ Kako može neko meni pripisati govor mržnje i huškanje prije nego sam održao predavanje?! Kažu da je predavanje ekstremističko, da je fanatizam, da donosi nestabilnost i nesigurnost! Kako mogu da se dovode u pitanje državne institucije u vezu sa mojim predavanjem?! Ti dolaziš iz fine bošnjačke muslimanske porodice! Mislim da ti znam djeda! Bio je sa mnom na hadžu!”

Vilić: “Profesori koji bi trebali da se slažu sa Vama – ne slažu se! Predavanje možete držati u džamijama ili nekim institucijama koje nisu državne!”