Naslovnica BiH Otkazana sjednica Doma naroda PSBiH: Propao i zadnji pokušaj za ukidanje akciza

Otkazana sjednica Doma naroda PSBiH: Propao i zadnji pokušaj za ukidanje akciza

Bio je ovo posljednji pokušaj za ukidanje akciza na gorivo i njegovo pojeftinjenje u BiH, koji je propao

Sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj ke trebalo biti raspravljano o ukidanju akciza na gorivo, otkazana jer nije bilo kvoruma.
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma koji je i sazvao sjednicu konstatirao je da se pozivu za održavanje sjednice odazvalo samo šest od 15 delegata. I to pet iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba hrvatskog naroda i to Zlatko Miletić.

Piše: S. Degirmendžić/ Fokus.ba

Na sjednicu nisu došli delegati HDZBiH, SNSD-a, te jedan iz SDS-a.
Bio je ovo posljednji pokušaj za ukidanje akciza na gorivo i njegovo pojeftinjenje u BiH, koji je propao.

Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.
Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.