Naslovna Biznis Pelet od danas ne smije biti skuplji od 561 KM. Inspektori na...

Pelet od danas ne smije biti skuplji od 561 KM. Inspektori na terenu, kazne su ogromne

Danas je stupila na snagu odluka Vlade FBiH kojom je cijena peleta po toni u trgovini na malo ograničena na 480 KM, bez PDV-a. To znači da tona peleta ne bi smjela biti skuplja od 561 KM. Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, na temelju Zakona o kontroli cijena. Od subote su inspektori na terenu i vrše nadzor cijena u maloprodaji.

Federalni tržišni inspektorat najavili su da će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH. Kontrola će se vršiti u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Pojačane kontrole
„Ovom odlukom Vlade FBiH, inspekcijski organi su dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta“, izjavio je direktor Anis Ajdinović.
Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena. Za kompanije koje budu kršile odluku, predviđena je kazna od 10.000 do 20.000 KM, a za odgovorne osobe od 5.000 do 10.000 KM.

Prije stupanja na snagu ove odluke, tona peleta kretala se od 500 do 750 KM. Dostizala i je cijenu od čak 1.000 KM po toni. Ako se uzme u obzir inflacija i teške ekonomske prilike, ovaj oblik grijanja za većinu građana je nedostižan.

Proizvođači negoduju
Međutim, proizvođači peleta u Federaciji se ne slažu s odlukom vlade. Kažu da će time doći do velikih problema na tržištu i u sistemu snabdijevanja. Pojedini su već najavili da će obustaviti proizvodnju i ugasiti proizvodne pogone.

“Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja”, saopćeno je iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Iz inspekcije su pozvali građane da prijave sve proizvođače i prodavce peleta koji ne budu poštovali odluku o ograničavanju cijene.