Naslovna Globus Poljska se ne odriče ruske nafte

Poljska se ne odriče ruske nafte

Poljska planira da nastavi da kupuje rusku naftu 2023. godine preko naftovoda “Družba”, uprkos obećanjima vlasti zemlje da će se pridružiti sankcijama EU, piše “Komersant”.
Najveći poljski prerađivač nafte “Orlen” poslao je ponudu ruskoj kompaniji za transport nafte i gasa “Transnjeft” za tri miliona tona nafte kroz naftovod “Družba” 2023. godine, javio je list, pozivajući se na izvor u poljskoj naftnoj industriji.

“Transnjeft” je potvrdio narudžbinu ne precizirajući od kojih kompanija dolazi i tražene količine.

Embargo EU na pomorke isporuke ruske nafte stupa na snagu 5. decembra. Iako se ne odnosi na isporuke preko naftovoda “Družba”, Njemačka i Poljska, koje naftu dobijaju preko sjevernog kraka naftovoda, zvanično su najavile da će se dobrovoljno odreći ruske nafte početkom 2023. godine.

“Komersant” ističe da poljska naftna kompanija ima aktivne dugoročne ugovore sa “Transnjeftom”, a poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau je početkom sedmice rekao da “Orlen” rizikuje da plati kaznu u slučaju jednostranog povlačenja iz sporazuma.

Poljski Orlen trenutno ne kupuje rusku naftu na spot tržištu, ali nastavlja da je dobija po dugoročnim ugovorima sa “Tatnjeftom” (2,4 miliona tona godišnje do 2024. godine) i “Rosnjeftom” (3,6 miliona tona godišnje). Ugovor sa “Rosnjeftom” je obnovljen na dvije godine u martu 2021. i, po svemu sudeći, i dalje će važiti u januaru i februaru 2023, piše “Komersant”.

Komentarišući ovo pitanje, potpredsjednik “Transnjefta” Sergej Andronov rekao je da pored ponuda klijenata kompanije, koji koriste južni krak cjevovoda “Družba”, postoje “ponude poljskih potrošača za isporuke preko Bjelorusije 2023. godine”.

Andronov je dodao da se nada da će njemački kupci ruske nafte biti “jednako razumni u pogledu obezbjeđivanja stabilnih zaliha nafte” iz Rusije.

Andronov je takođe primijetio da, uprkos približavanju evropskog embarga na transport ruske nafte pomorskim putem, “proces organizovanja isporuka teče u radnom stanju”.

“Što se tiče planiranja isporuka u decembru morskim putem, još ne vidimo značajnije promjene u obimu u odnosu na novembar ove godine”, rekao je on.

Naftovod “Družba” je jedna od najdužih cjevovodnih mreža na svijetu i prenosi naftu u dužini od oko 4.000 kilometara od istočnog dijela evropske Rusije do rafinerija u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.