Naslovna BiH “Poskupljenje sa 53 na 65 eura po megavat času za privredu, a...

“Poskupljenje sa 53 na 65 eura po megavat času za privredu, a za građane….” kraj je godine a niko narodu ne saopštava loše vijesti

Lijepo su političari medili građanima Republike Srpske tokom 2022.godine oko poskupljenja električne energije za građane.
Radovan Višković, premijer Republike Srpske izjavio je krajem februara da cijena električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj neće poskupiti sve dok se ne uradi socijalna karta RS.

Početkom jula Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da “Imamo dovoljno struje, cijena neće rasti”
Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske rekao je krajem avgusta da će zima biti bez rizičnih situacija i poskupljenja struje

Nakon izbora druga priča:

“Neodrživo je da cijena struje ostane na sadašnjem nivou, ali će struja biti i dalje najpovolnija u regionu”, izjavio je Radovan Višković, mandatar za sastav nove vlade RS, krajem novembra, dok je Milorad Dodik, kao Predsjednik Republike Srpske napisao na Tviteru da će “najvećem dijelu stanovništva ostati ista cijena električne energije, dok oni koji budu trošili više električne energije treba i da plate veću cijenu”.

Danas je 15.12. i niko još zvanično ne saopštava za koliko će STVARNO poskupiti struja građanima ali i privredi. Nešto konkretniji je bio Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je izjavio da će cijena električne energije u privredi Srpske biti promijenjena sa dosadašnjih 53 na 65 eura po megavat času

Što se tiče cijene za građane, tu su stvari ostale poprilično nejasne.

“Kada je riječ o domaćinstvima, prema procjeni koju smo dobili od ‘Elektroprivrede Republike Srpske’ i Regulatorne komisije za energetiku koja utvrđuje tarifu za javno snabdijevanje, procjenjujemo da vrijednost januarskog računa neće biti uvećana za energiju, već za troškove mrežarine, čiji će rast biti znatno manji nego što se očekuje”, rekao je Đokić poprilično nekonkretno.

Inače , njegovo ministarstvo dalo je pozitivno mišljenje na prijedlog Regulatorne komisije za energetiku o uspostavljanju blok tarife, a Đokić je pojasnio da će veću cijenu električne energije plaćati onaj ko mjesečno potroši više od 1.500 kilovata.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske danas će razmatrati kolika će nova-povećana cijena struje biti, a uvodi se i jedinstvena blok tarifa umjesto ranije ljetne i zimske.

Prema podacima koje se do sada znaju, “blok tarife” za naplatu električne energije, po kome će se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaćati po jednoj cijeni, od 500 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.500 po trećoj cijeni, pitanje je koliko ćemo plaćati više, odnosno manje?

Prema računici iz RERS onim domaćinstvima koja potroše do 500 kilovata struje računi bi trebalo da budu 67,57 maraka bez PDV ili 4,3 KM manji. Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći čak za 75 KM. Međutim i ovdje se postavlja pitanje – kada će narod saznati za koliko će im računi biti veći zaista? I kada se kreće sa obračunom putem novog sistema?

Stručnjaci već godinama upozoravaju na neodrživ sistem naplate električe energije ali i ponašanje prema električnoj energiji generalno.

“Mi smo smo jednostavno navikli da imamo najjeftiniju struju. Zašto? Zato jer smo strujom kupovali socijalni mir, jer da to nije urađeno procenat energetsko siromašnih ljudi bi bio puno veći. A kada imate državu u kojoj se isplati grijati na struju, u odnosu na bilo koji drugi energent, tu imate debeo problem i sa državom i sa tarifom i sa svim ostalim”, jasan je bio Petar Gvero, profesor Mašinskog fakulteta, u jednoj od svojih ranijih izjava.

U velikom intervjuu za BUKU početkom oktobra stručnjak za energetiku Damir Miljević rekao je da postoje najmanje tri razloga za poskupljenje električne energije.

“Postoji tu nekoliko faktora – struja će poskupjeti jer rastu troškovi proizvodnje iz uglja, ako ništa drugo, onda zbog rasta cijena goriva koje koriste teške mašine. Tu onda rastu troškovi. Ako se sjećate, u FBiH su morali podići cijenu uglja za 20 % koji se isporučuje Eektroprivredi BiH i tu je već uticaj cijene uglja na proizvodnu cijenu električne energije negdje 6 do 7 posto. Treći razlog je taj, a možda će se neko ljutiti zbog ovoga, ali BiH, mjereno energetskim intenzitetom, a to je utrošak energije po jedinici društvenog proizvoda, troši pet puta više energije nego što je prosjek Evrope, što znači da rasipamo energiju. Zašto? Pa jeftina je. Ko vodi računa, pa evo sad sjedimo, reflektor gori. Naše cijene su, govorimo o građanima, jako niske cijene električne energije, u oba entiteta. Nije najniža u regionu, ali je vrlo blizu, i onda nemamo taj odnos prema potrošnji. Taj odnos će se malo morati korigovati” rekao je Miljjević za BUKU.

Jedno je sigurno- neodrživo je da cijena struje ostane na dosadašnjem nivou. Ono što jeste problematično je da se vijesti o poskupljenjima ne saopštavaju na vrijeme i sve je obavijeno velom tajne.

I najvažnije pitanje svih pitanja – kako će poskupljenja preživjeti domaćinstva koja preko 10% svojih prihoda troše za podmirivanje računa za vodu, struju i toplotnu energiju, a koja po definiciji spadaju u energetski ugrožene potrošače, a takva je većina u BiH. Ovo je pitanje na koje danas niko u BiH nema odgovor.